Hlavní obsah

Rusko v OSN opět jako kůl v plotě. Hlasovaly s ním jen čtyři země

Aktualizováno

Rezoluci, jež viní Rusko z humanitární krize na Ukrajině, ve čtvrtek na valném shromáždění OSN podpořilo 140 zemí a 38 se hlasování zdrželo. Spolu s Ruskem byly proti jen Bělorusko, Sýrie, KLDR a Eritrea.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja

Článek

Rezoluce vyzývá k okamžitému stažení ruských sil z Ukrajiny a zastavení veškerých ruských útoků na civilní objekty, včetně škol a nemocnic.

Text přitom odsuzuje ruské ostřelování, nálety a obléhání ukrajinských měst, včetně jihoukrajinského přístavního města Mariupolu. Požaduje rovněž, aby nebylo bráněno v dodávkách humanitární pomoci do těchto míst.

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek převážnou většinou přijalo rezoluci, jež viní Rusko z humanitární krize na Ukrajině.

Vyzývá také k okamžitému příměří a k ochraně milionů civilistů a jejich domovů, škol a nemocnic, které jsou pro jejich přežití nezbytné.

Guterres absurdní válku odsoudil

Je to již podruhé, co 193členné Valné shromáždění v drtivé většině izolovalo Rusko kvůli tomu, co Moskva nazývá „speciální vojenskou operací”, která má za cíl zničit ukrajinskou vojenskou infrastrukturu.

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil ruskou „absurdní válku”, která připravila o život tisíce lidí a z milionů dalších udělala uprchlíky.

Mírová mise rozděluje politiky

Válka na Ukrajině

Ve prospěch rezoluce předložené Ukrajinou a jejími spojenci hlasovalo 140 zemí. Rusko, Bělorusko, Severní Korea, Sýrie a Eritrea byly proti. Osmatřicet států, včetně Číny, se zdrželo hlasování.

Jak připomíná agentura Reuters, rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou závazné, avšak mají politickou váhu.

Podle ruského vyslance jde o pseudohumanitární návrh

Ruský vyslanec v OSN Vasilij Něbenzja ve čtvrtek schválenou rezoluci označil za „pseudohumanitární návrh”, který na situaci nahlíží jednostranně.

Západní země přitom opět obvinil z toho, že vedou kampaň „bezprecedentního tlaku” ve snaze získat hlasy. To Spojené státy odmítají.

Americká vyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová hlasování označila za velký úspěch.

Jihoafričané přišli s konkurenčním návrhem rezoluce

Jihoafrická republika předložila konkurenční návrh rezoluce, který se zaměřoval na humanitární situaci a Rusko nezmiňoval.

Rusko vyzvalo členské země, aby podpořily tento návrh. Valné shromáždění se však rozhodlo o jihoafrickém návrhu nejednat poté, co Ukrajina vyzvala k hlasování podle pravidla, které se vztahuje na návrhy rezolucí o stejné otázce.

Polsko: Přerozdělujme uprchlíky uvnitř Unie

Válka na Ukrajině

Členské státy OSN ve čtvrtek hlasovaly téměř stejně jako před třemi týdny, kdy Valné shromáždění na mimořádném zasedání přijalo rezoluci odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu poměrem 141 hlasů ku pěti. Proti byly i tehdy Rusko, Bělorusko, Sýrie, Eritrea a Severní Korea.

Ve středu Rada bezpečnosti OSN zamítla ruskou rezoluci o humanitární pomoci a ochraně civilistů na Ukrajině, která se nezmiňuje o roli Moskvy.

Pro hlasovaly pouze Rusko a Čína, zbývajících 13 členů se zdrželo hlasování. Ruský návrh RB OSN se velmi podobal textu, který Valnému shromáždění ve čtvrtek předložila JAR.

Situace je stále horší

Humanitární situace na Ukrajině se stále zhoršuje. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) již před 10 dny oznámil, že hranice Ukrajiny překročilo 2,8 milionu uprchlíků, každým dnem se počty navyšují.

Agentury OSN dál posilují operace po celé zemi. Dosud dodaly humanitární pomoc přibližně 600 tisícům lidí. Cílem však je dostat se k mnohem většímu počtu lidí. Největším problémem zůstává bezpečný přístup do oblastí pokračujících bojů.

Foto: OSN

Rezoluci o humanitární situaci na Ukrajině podpořilo 140 zemí a 38 se zdrželo. Spolu s Ruskem byly proti jen Bělorusko, Sýrie, KLDR a Eritrea.

Civilisté sevření ostřelováním v Mariupolu mají zoufalý nedostatek jídla, vody, léků a dalších základních potřeb.

Humanitární pracovníci varují, že používání výbušných zbraní v městské zástavbě má na civilisty ničivý dopad. Vyzývají bojující strany, aby dodržovaly mezinárodní právo a základní principy ochrany životů a lidské důstojnosti.

Petříček: Česko je po Ukrajině další na řadě. Mírová mise není role NATO

Válka na Ukrajině

Ohrožená je životně důležitá infrastruktura 

Již v polovině března při společném prohlášení vyzvali šéfové UNICEF, UNFPA a WHO k okamžitému zastavení všech útoků na zdravotnická zařízení na Ukrajině.

Děsivé útoky zabíjí a způsobují vážná zranění pacientů a zdravotnického personálu, ničí životně důležitou infrastrukturu a nutí tisíce lidí odložit lékařskou péči, přestože ji nezbytně potřebují.

Reklama

Výběr článků

Načítám