Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrtečního rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dění na Ukrajině jsme přinesli v on-line zpravodajství. Zde nabízíme souhrn za poslední den.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Žena v Kyjevě běží kolem rozstříleného auta

Článek

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

5:05 - Americké velvyslanectví v Moskvě obdrželo od ruského ministerstva zahraničí seznam diplomatů, kteří byli označeni za „persona non grata“.

4:01 - Moskva opakovaně odmítla pokusy nejvyšších představitelů armády Spojených států hovořit se svými ruskými protějšky. Americká strana tak zůstává v nejistotě, píše Washington Post.

3:26 - Ruským jednotkám se stále nedaří postupovat směrem na Kyjev, ukrajinská armáda je zastavila u předměstí Brovary východně od metropole. Ve své pravidelné zprávě zveřejněné na facebooku to dnes uvedl ukrajinský generální štáb.

Foto: Profimedia.cz

Trosky obchodního domu v Kyjevě.

3:10 - Ruský regulační úřad pro komunikaci zablokoval službu agregátoru zpráv společnosti Google. Službu obvinil z toho, že „umožňuje přístup k falešným materiálům o vojenské operaci na Ukrajině”, informovala agentura Interfax.

3:02 - Emotivní fotografie zveřejnil na sociálních sítích novinář Ostap Yarysh. Snímky pocházejí z Mariupolu, kde vznikly hroby hned vedle dětského hřiště. Město je i nadále pod ruskou palbou.

2:57 - V New Yorku vlaje ukrajinská vlajka. Podle představitelů města bude vlajka vlát, dokud Ukrajina nevyhraje válku.

2:06 - Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že od začátku ruské invaze potvrdila 64 případů útoků na ukrajinská zdravotnická zařízení a pracovníky. Zemřelo při nich 15 lidí a dalších 37 bylo zraněno.

1:36 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval lidi po celém světě, aby podpořili Ukrajinu a přesně měsíc od ruské invaze vyšli do ulic demonstrovat. Apeloval i na občany Ruska a vzkázal jim, že mír je i v jejich zájmu, protože ukončí posílání jejich dětí na smrt na cizím území.

0:04 - Británie uvolní kromě peněz na platy vojáků a pilotů také čtyři miliony liber (118 milionů korun) pro stanici BBC World Service, aby jí umožnila širší pokrytí událostí v Rusku a na Ukrajině a zlepšila boj s dezinformacemi.

23:45 - Británie dodá na Ukrajinu dalších 6000 obranných raket a pošle 25 milionů liber (přes 740 milionů korun) na platy vojáků a pilotů, uvedl britský premiér Johnson. Británie už dříve poslala na Ukrajinu 4000 protitankových zbraní včetně střel NLAW a Javelin.

23:03 - Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připravený pokračovat v dialogu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Francie a Evropa podle něj udělají vše pro zastavení války na Ukrajině, kromě toho, že by do ní samy vstoupily. Šéf Elysejského paláce to uvedl v rozhovoru s televizní stanicí M6.

22:39 - Rada bezpečnosti OSN odmítla ruskou rezoluci o humanitární pomoci Ukrajině, která nezmiňuje roli Moskvy. Pro hlasovalo jen Rusko a Čína, píše Reuters.

22:31 - Na Ukrajině se ve středu podařilo z měst obléhaných ruskými jednotkami evakuovat 4554 civilistů, mnohem méně než v úterý, uvedla prezidentská kancelář. Téměř 3000 z nich odešlo z Mariupolu.

21:54 - Starosta Černihivu zveřejnil záběry, jak jeho město vypadá po „osvobození” ruskými vojsky.

21:52 - Petrohradský soud poslal do vazby muže, který dvě houfnice stojící před místním muzeem dělostřelectva natřel modrou a žlutou - tedy barvami Ukrajiny. "Tato děla až příliš dlouho mířila na západ," uvedl dotyčný na sociálních sítích.

21:20 - Francouzská automobilka Renault oznámila, že pozastavuje činnost v Rusku. Zastavila výrobu v továrně v Moskvě. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba večer vyzval k bojkotu firmy, protože z Ruska dosud neodešla.

21:10 - Příslušníci ruských ozbrojených sil se na Ukrajině dopustili válečných zločinů. Uvedl to americký ministr zahraničí Antony Blinken, podle kterého Washington vychází z pečlivého přezkoumání dostupných informací z veřejných a zpravodajských zdrojů.

20:50 - Britská televize ITV natočila záběry použití bomby s bílým fosforem na města Irpiň a Hostomel v noci z úterý na středu. Použití je zakázáno v obydlených oblastech, za chemickou zbraň ale taková bomba považována není.

Rusové použili u Kyjeva bomby s bílým fosforem

Válka na Ukrajině

20:35 - Renault odmítá opustit Rusko. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval celý svět k bojkotu automobilů této společnosti.

20:23 - „Rusko způsobilo na Ukrajině nevýslovné utrpení a násilí. Česko se stalo spolupředkladatelem rezoluce o agresi proti Ukrajině a vyzývá členy OSN, aby ji podpořili. Hlasujme ANO, abychom vyslali jasný signál, že na lidských životech záleží a civilisté by neměli být terčem útoků,” reportuje z New Yorku velvyslanec při OSN Jakub Kulhánek.

20:15 - Cenzurní úřad v Rusku zablokoval Google News. Aplikace podle něj zpřístupňuje falešné zprávy o operaci ruské armády na Ukrajině. Napsala to agentura Interfax.

20:03 - Od začátku invaze zničily ruské síly v Charkově 998 obytných budov a 145 administrativních, shrnuje starosta města Igor Terekhov.

19:56 - Na sociálních sítích se objevily záběry zásahu ruského tanku. Není jasné, odkud záběry jsou, ani jak jsou staré.

19:44 - Na Ukrajině zemřela další novinářka. Oksana Baulina pracovala pro ruský opoziční list The Insider, zemřela při natáčení v kyjevské čtvrti Podolsk, když byla zasažena střelou, píše portál Nexta.

19:36 - Útoky Ruska zasáhly na Ukrajině už 600 vzdělávacích zařízení včetně 122 školek. Při dnešním on-line jednání s českým ombudsmanem Stanislavem Křečkem to uvedla ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová. V tiskové zprávě o schůzce i výstupech informovala mluvčí českého ombudsmana Markéta Bočková. Podle Denisovové odvážejí vojáci lidi z obsazených oblastí proti jejich vůli do Ruska, což odhaduje asi u 366 000 případů.

19:22 - Spojené státy ve čtvrtek oznámí další balík sankcí proti Rusku. Týkat se budou politiků a oligarchů, uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu.

19:11 - Komerční banka za dva týdny vyřídila 50 400 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 19,1 miliardy korun, což je 79 procent vkladů. Celkem se výplata týká 106 000 klientů, vrácena by jim měla být suma 24,2 miliardy korun.

18:50 - Slovensko zřídilo v překladišti na východě země centrální skladiště, ze kterého bude vypravovat humanitární pomoc do válkou zasažené Ukrajiny. Novinářům to řekl premiér Eduard Heger. Humanitární hub je přístupný také pro jiné země a podle eurokomisaře pro krizové řízení Janeze Lenarčiče je po Polsku a Rumunsku třetím zařízením svého druhu, které bylo v EU zřízeno v souvislosti s přepravou materiální pomoci na Ukrajinu.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Žena v Kyjevě běží kolem rozstříleného auta

18:36 - Ruské ostřelování zničilo v obklíčeném Mariupolu budovu uměleckého muzea Archipa Kuindžiho, oznámila místní radnice. Zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Muzeum bylo pojmenováno po místním rodákovi, ukrajinském malíři řeckého původu z 19. století. Malířova díla ale v době ostřelování v muzeu již nebyla, zůstaly tam jen kopie, uvedla stanice BBC s odvoláním na šéfa svazu ukrajinských umělců. Není však dosud znám osud obrazů dalších výtvarníků. Fond muzea čítal asi 2000 exponátů, hlavně obrazů, grafik a soch.

18:20 - S nevšedním vysvětlením toho, proč Polsko vyhostilo ruské diplomaty, přišla mluvčí ruské diplomacie Marja Zacharovová. Polsko se prý snaží zvýšit utrpení ukrajinským uprchlíkům, kteří před ruskou agresí chtějí prchnout do Ruska. „Takových lidí je hodně,” je přesvědčena Zacharovová.

18:18 - V Kyjevě bylo ostřelováno parkoviště nákupního centra v Podolsku - jeden člověk byl zabit a dva zraněni. Informoval o tom kyjevský starosta Vitalij Kličko.

18:01 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovořil s britským premiérem Borisem Johnsonem, který mu zaručil podporu pro zejtřejší jednání NATO v Bruselu. „Společně zvítězíme,” napsal Zelenskyj.

17:53 - Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu v Česku do konce května.

Vláda chce nouzový stav do konce května

Domácí

17:50 - Lidé, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě zdarma ubytují uprchlíky, budou moci získat příspěvek 3000 korun na osobu na měsíc na pokrytí nákladů. Na domácnost stát poskytne nejvýš 12 000 korun. Podpora se začne vyplácet po 11. dubnu, a to zpětně i za březen. Schválila to dnes vláda. Peníze dostanou lidé, kteří uprchlíky ubytují nejméně na 16 dní v kuse.

Příspěvek na ubytování uprchlíků bude 3000 korun

Domácí

17:43 - Česká republika prokázala bezprecedentní solidaritu Ukrajině, řekl ve svém projevu v OSN velvyslanec Jakub Kulhánek. Vyzval delegáty k přijetí rezoluce Valného shromáždění OSN zaměřenou na humanitární potřeby lidí postižených ruskou agresí.

17:40 - Vedení Prahy 6 chce omezit vlastnické právo Ruska k budově bývalé střední školy v Bubenči. Dnes o tom rozhodli radní šesté městské části. Radnice chce objekt využít k výuce ukrajinských dětí, které kvůli ruské invazi musely opustit zemi, řekl ČTK mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. Škola je nyní po diplomatické roztržce Česka a Ruska kvůli kauze Vrbětice nevyužívaná.

Praha 6 chce omezit vlastnické právo Ruska k budově školy v Bubenči

Domácí

17:34 - Německo dodá Ukrajině dalších 2000 pancéřových pěstí, uvedla agentura DPA. Švédsko zemi napadené Ruskem pomůže dalšími 5000 protitankovými zbraněmi.

17:23 - Francie znemožnila plavbu dvou dalších luxusních lodí, jejichž ruský majitel je na sankčním seznamu Evropské unie. Jachty v odhadované hodnotě 20 a 70 milionů eur (492 milionů a 1,7 miliardy korun) kotvící u pobřeží francouzské Riviéry patří Alexeji Kuzmičevovi.

17:07 - Ruská okupační vojska použila v úterý v noci bomby s bílým fosforem na města Irpiň a Hostomel. Informoval o tom deník Kyiv Independent s odkazem na irpiňského starostu Oleksandra Markušina.

Použití fosforu v hustě obydlených civilních oblastech je podle mezinárodního práva zakázáno, ale podle Úmluvy o chemických zbraní není považován za chemickou zbraň.

17:05 - NATO odhaduje, že od začátku invaze na Ukrajině padlo 7000 až 15 tisíc ruských vojáků. Usuzuje tak na základě ukrajinských, ruských a otevřených zdrojů.

16:56 - Mezinárodní plavecká federace FINA se po delším vyčkávání rozhodla kvůli invazi na Ukrajinu vyloučit sportovce Ruska a Běloruska ze svých soutěží.

16:36 - Na Ukrajině se po ruské invazi množí na sociálních sítích snímky zachycující domnělé zloděje či lupiče přivázané ke sloupům veřejného osvětlení. Někteří spoutaní mladí muži měli dokonce stažené kalhoty, informovala ve středu agentura DPA.

16:15 - Podle amerického prezidenta Joea Bidena je použití chemických zbraní ze strany Ruska „reálnou hrozbou“, informuje agentura Reuters.

16:07 - Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, vzhůru je tlačí obavy z výpadku dodávek suroviny prostřednictvím ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC). Proudí jím ropa z oblasti Kaspického moře. Cena severomořské ropy Brent kolem vykazovala růst asi o čtyři procenta na 120,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,7 procenta zhruba na 113,30 dolaru za barel.

15:56 - NATO dodá Ukrajině vybavení pro jadernou a chemickou ochranu. Generální tajemník NATO uvedl, že Aliance souhlasí s tím, že Ukrajině poskytne „vybavení pro kybernetickou bezpečnost“ a dodávky na „ochranu před chemickými, biologickými, radiologickými a jadernými hrozbami“.

15:30 - Aktivisté Greenpeace uspořádali protestní akci v Baltském moři a vyzvali Evropskou unii, aby se vzdala ruských dodávek energie.

15:07 - Ukrajinci obklíčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu, uvedly místní úřady. Oblasti severozápadně od Kyjeva hrozí humanitární katastrofa.

Ukrajinci obklíčili ruské jednotky v Irpini, Buči a Hostomelu

Válka na Ukrajině

14:57 - Anatolij Čubajs, tvůrce ruské privatizace, rezignoval ze svého aktuálního postu speciálního představitele Kremlu a odjel ze země. Agentura Bloomberg napsala, že podle dvou zdrojů obeznámených se situací Čubajs zdůvodnil nesouhlasem s ruským rozpoutáním války na Ukrajině.

14:50 - Francouzské banky Crédit Agricole a BNP Paribas opouštějí Rusko. Crédit Agricole dodala, že její prioritou je podpořit svých 2 400 zaměstnanců na Ukrajině, kteří pomáhají zajistit pokračování základních bankovních činností, přestože je „válka zasáhla plnou silou“.

14:34 - EU schválila dohodu s Ukrajinou, která umožní bloku sdílet s Kyjevem utajované informace, například satelitní snímky, píše agentura Bloomberg. Dohoda bude zpočátku trvat jeden rok a může být prodloužena.

13:50 - Rusko už nebude za plyn dodávaný do Evropy přijímat platby v eurech ani dolarech, řekl prezident Vladimir Putin. Gazprom dostal nařízeno, aby žádal platby v rublech.

13:17 - Polsko vyhostí 45 ruských diplomatů, Varšava je viní ze špionáže. Zemi musí opustit do pěti dnů, oznámil ve středu mluvčí ministerstva zahraničí.

Polsko vyhostilo 45 ruských diplomatů

Válka na Ukrajině

13:00 - Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, oznámila centrální banka. Neobchoduje se tam od začátku invaze na Ukrajinu.

12:53 - Švýcarský potravinářský kolos Nestlé výrazně omezí aktivity v Rusku, zastaví například prodej značek KitKat a Nesquik. Lidem tam bude dál platit.

12:48 - Zdravotnická zařízení v ČR s akreditací pro vzdělávání, mohou zdravotníky z Ukrajiny zaměstnat na povolení ministerstva zdravotnictví jako stáž. V ostatních musí složit zkoušky.

12:13 - Rusko a Ukrajina organizovaly již dvě výměny zajatců, potvrdila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Ani jedna ze stran neuvedla bližší podrobnosti. Mluvčí zároveň uvedla, že Rusko každý den zajišťuje evakuaci civilního obyvatelstva prostřednictvím humanitárních koridorů. Kyjev však Moskvu viní, že ruské síly na evakuující civilisty nezřídka útočí a brání hromadnému odchodu obyvatel například z dlouhodobě obléhaného města Mariupol.

12:03 - Ruská média si začala všímat, že ministr obrany Sergej Šojgu zmizel z veřejného prostoru. Naposledy byl viděn 11. března při předávání státních vyznamenání vojákům, kteří se podíleli na ruské invazi na Ukrajinu. Šéf ruského ministerstva obrany tak nebyl na veřejnosti viděn 12 dní z 28 od začátku války na Ukrajině. Ruská mutace Deutsche Welle píše o jeho údajných problémech se srdcem.

Navíc se uvádí, že ze zpráv zmizel náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov.

11:55 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Moskva a Kyjev provedly dvě výměny zajatců, informuje nezávislá běloruská televize Nexta na Twitteru.

11:26 - Ruské síly ostřelovaly dvě čtvrti v Kyjevě, informovaly podle portálu Ukrajinska pravda úřady hlavního města. Při útoku utrpěli zranění čtyři lidé a bylo poškozeno několik obytných domů. Pod palbou se ve středu ráno ocitla Ševčenkivská čtvrť v centru města a Sjvatošynskou čtvrť v západní části Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské síly ostřelovaly dvě rezidenční čtvrti v Kyjevě

11:14 - Ruská armáda se snaží obklíčit ukrajinské jednotky na východě země - postupuje od Charkova a Mariupolu, uvedlo britské ministerstvo obrany.

11:05 - Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu Kč), oznámila ve středu Evropská komise (EK). Za tímto účelem uvolnila pravidla poskytování státní pomoci, která by to jinak neumožňovala.

10:38 - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se chystá uvalit sankce na více než 300 zákonodárců Státní dumy, tedy dolní komory ruského parlamentu, napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na vyjádření nejmenovaných činitelů americké vlády a oficiální interní dokumenty.

10:37 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Japonsko, aby vystupňovalo tlak na Rusko a zavedlo obchodní embargo na ruské zboží.

10:00 - Vyslání mírových sil NATO na Ukrajinu by vedlo k přímé konfrontaci mezi Ruskem a aliancí, varoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Lavrov: Mírová mise NATO na Ukrajinu by byla přímou konfrontací s Ruskem

Evropa

9:57 - Polská diplomacie si předvolala ruského velvyslance. Podle neoficiálních informací polských médií chce Varšava vyhostit na 40 ruských diplomatů.

9:46 - Ruské síly zničily pomocí vysoce přesné zbraně arzenál u ukrajinského města Rovno na severozápadě Ukrajiny, tvrdí Moskva. Rusko přišlo dohromady o 15 600 vojáků, uvádí Kyjev.

9:40 - Na Ukrajině bude pokračovat snaha evakuovat civilisty skrze devět humanitárních koridorů, na kterých se dohodly ukrajinské úřady a ruská armáda.

9:25 - V okrese Brovarsky v Kyjevské oblasti v důsledku ostřelování vyhořely sklady potravin, oznámil zástupce velitele Oděské regionální vojenské správy Sergej Bratčuk.

9:05 - Ministerstvo vnitra zatím udělilo lidem prchajícím z Ukrajiny 217 816 speciálních víz. Za úterý jich přibylo přes pět tisíc. Cizinecké policii se od začátku války přihlásilo 116 843 lidí.

8:12 - Rusko dál shromažďuje techniku u běloruských hranic s Ukrajinou, uvádí velení ukrajinské armády. Běloruští odpůrci války prý poškozují železnici.

8:00 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům v úterý odbavilo 1538 lidí, o 45 procent méně než před týdnem. Ubytování zajistilo pro 111 uprchlíků před ruskou invazí.

7:45 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo 121 dětí a dalších 167 bylo zraněno, tvrdí ukrajinské zdroje. Tyto údaje ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

7:37 - Most, který spojoval Černihiv s Kyjevem, ruské ozbrojené síly bombardovaly a byl zničen, napsala agentura Unian s odvoláním na informace na šéfa regionu Vjačeslava Chause.

7:24 - Ruská armáda odpálila rakety na blíže nespecifikovaná vojenská zařízení v okolí města Rovno na severozápadě Ukrajiny. Útok potvrdil regionální vojenský velitel Vitalij Kovalj s tím, že „na místě zjišťujeme ztráty“. Den předtím byly z regionu hlášeny útoky. Podle ruského ministerstva obrany zahynulo při raketovém útoku na vojenský výcvikový prostor Nowa Ljubomyrka v regionu Rovno přes 80 ukrajinských vojáků. Informaci ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

7:15 - Ruský prezident Putin se letos plánuje zúčastnit summitu zemí G20, který bude hostit Indonésie, řekla podle Reuters ruská velvyslankyně v Jakartě.

7:08 - Ve městě Trosťanec v Sumské oblasti na Ukrajině zuří rozsáhlý požár, který nelze uhasit kvůli ostřelování a pouličním bojům. Podle serveru Nexta to oznámil šéf regionální správy Dmitrij Zhivitsky.

6:56 - Japonský premiér Fumio Kishida se ve čtvrtek zúčastní v Bruselu jednání lídrů G7 a plánuje s nimi jednat o Ukrajině. Oznámil to ve středu na tiskové konferenci v Tokiu tajemník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno.

5:46 - Jedna z největších francouzských bank, Crédit Agricole, zcela ukončila své obchodní aktivity v Rusku.

5:20 - Ruský ministr dopravy přiznal krádež zahraničních dopravních letadel, které měly ruské aerolinky pronajaté ze zahraničí, uvádí Nexta. Mělo by jich být 515. Údržbu si prý budou provádět Rusové sami a letadla budou létat pouze do zemí nakloněných Rusku. V rámci mezinárodních sankcí bylo naopak zabaveno 78 ruských letadel v zahraničí.

4:56 - Ve městě Trosťanec v Sumské oblasti se v úterý rozhořel rozsáhlý požár, u kterého hasiči nemohli zasahovat kvůli bojům. Gubernátor Dmytro Žyvycký uvedl, že ruští vojáci zabíjejí civilisty. Ve velké části města prý nefungují dodávky elektřiny ani vody, lidé nemají přístup k lékům.

„Zastřelili ženu, která jela po městě na kole. Nedávají možnost pohřbít mrtvé. Je velký problém s ukládáním těl mrtvých v márnici,“ popsal Žyvycký.

4:23 - Agentura Nexta uvádí, že podle dostupných zdrojů velké množství běloruských vojáků a velitelů se odmítá podílet na invazi Ukrajiny.

3:12 - Americký prezident Joe Biden plánuje tento týden uvalit sankce na stovky ruských zákonodárců, uvádí CNN s odkazem na zdroj obeznámený s plánovaným prohlášením.

2:20 - Ukrajinská armáda hlásí tvrdé boje u Charkova, prý tam drží pozice. Připouští, že zcela ztratila spojení s Izjumem, který Rusové ovládli minulý týden.

1:47 - „Z Mariupolu nic nezbylo, jen ruiny. Je to jako armageddon,“ uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní snímek ukazuje zkázu v Mariupolu.

1:02 - V ukrajinském přístavním městě Mariupol obleženém ruskými jednotkami zůstává v nelidských podmínkách 100 000 obyvatel. V nočním projevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

00:49 - Hlavní vyšetřovatel na Ukrajině otevřel první oficiální vyšetřování konkrétního případu znásilnění ukrajinské ženy ruským vojákem. Žena je z města Brovary na předměstí Kyjeva. „Doposud jsme slyšeli jen spekulace, tohle je první oficiální oběť,“ informovala na svém Twitteru ukrajinská poslankyně Inna Sovsunová.

00:12 - Česká vláda bude kvůli migrační vlně z Ukrajiny na středečním zasedání vlády žádat o prodloužení nouzového stavu. Ten platí už od 4. března a bez souhlasu poslanců může trvat maximálně 30 dní.

23:58 - Spojené státy a NATO se domnívají, že Bělorusko by se mohlo brzy na straně Ruska zapojit do války na Ukrajině a že běloruský režim už podniká kroky k útoku na svého souseda, uvedla na svých internetových stránkách americká televize CNN.

Do války na Ukrajině by se brzy mohlo zapojit Bělorusko, varuje tajná služba

Válka na Ukrajině

23:27 - Ruské jednotky u města Mangush zabavily jeden autobus a dvě záchranná vozidla. Zatknout měli čtyři záchranáře a 11 řidičů. O jejich propuštění se aktuálně vedou vyjednávání.

22:51 - Evropská organizace pro využívání meteorologických satelitů oznámila, že přestala sdílet data s Ruskem. Obává se toho, že Kreml může data používat k plánování útoků na ukrajinské cíle, uvádí portál Nexta.

22:29 - Starosta Oktyrské oblasti Serhiy Kiričko byl po týdnu věznění osvobozen, informuje The Kyiv Independent. Kyrička podle ukrajinských zdrojů unesly ruské síly před týdnem a držely ho ve sklepě. Kiričko vzkázal, že se vrací do práce.

21:20 - Odebírejte dál ruskou ropu, ale zaplaťte za ni až ve chvíli, kdy Putin ukončí válku na Ukrajině, vyzval bývalý americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul na svém Twitteru. „Pak ať je to Putin, kdo rozhodne o zastavení dodávek ruské ropy,“ vyzval.

21:09 - Rusko jaderné zbraně může použít v případě, že se bude cítit existenčně ohroženo, jak to stojí v jeho obranné doktríně. V rozhovoru pro americkou stanici CNN to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Vysvětloval také, proč Moskva do poslední chvíle popírala, že by se na invazi na Ukrajinu chystala. Odhalila prý chystaný útok Ukrajinců.

Mluvčí Kremlu: Jaderné zbraně použijeme při existenčním ohrožení

Válka na Ukrajině

20:36 - Rusové podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové zajali u města Mangush evakuační konvoj z Mariupolu, který směřoval po trase schváleného humanitárního koridoru. „Podle zpráv z místa obklíčili vozidla,“ cituje The Kyiv Independent vicepremiérku. Zda lidé na útěku mohli konvoj opustit, není zřejmé.

20:31 - Ruské střely zničily železniční stanici v Pavlohradu v Dniprepetrovské oblasti, informuje The Kyiv Independent s odkazem na guvernéra oblasti Valentyna Reznichenka. Jeden člověk podle dosavadních informací při útoku zemřel.

20:23 - Švýcarská prokuratura zřídila pracovní skupinu, která bude potírat možné obcházení protiruských sankcí a shromažďovat důkazy o válečných zločinech souvisejících s ruskou invazí na Ukrajinu. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

Švýcarsko, které je oblíbenou destinací ruské elity při ukládání bohatství, čelí zvýšenému tlaku, aby rychleji identifikovalo a zmrazilo majetky stovek Rusů figurujících na sankčních seznamech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval představitele alpské země, aby zakročili proti ruským oligarchům, kteří podle něj pomáhají vést na Ukrajině válku.

20:10 - Ani všechny ruské satelity z bývalého Sovětského svazu se nechovají tak, jak se nyní – během ruského vpádu na Ukrajinu – chová vedení Maďarska, napsala na Facebooku místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Jde vám o plyn, nebo o Zakarpatí? Kyjev se pozastavil nad chováním Budapešti

Zahraniční

19:36 - Symbolické světlo pro Mariupol, ukrajinské město a jeho obyvatele těžce postižené válkou, se dnes večer rozsvítilo na piazzettě u Národního divadla v Praze. Svíčky jako naděje pro bombardované město rozsvěcovali lidé také u dalších divadel v Praze i v jiných českých městech.

Jako připomínka bombardování divadla v Mariupolu byl dnes na piazzettě u Národního divadla vytvořen nápis Děti, který byl podle mnoha snímků a videí také u divadla v Mariupolu ve snaze zabránit shazování bomb.

19:33 - Ruská armáda podle nejmenovaného představitele Pentagonu dál čelí na Ukrajině logistickým problémům, někteří vojáci prý byli staženi kvůli omrzlinám.

18:52 - Ruské úřady začaly stíhat známého televizního novináře Alexandra Něvzorova za příspěvky na sociálních sítích o ruském ostřelování porodnice v obleženém Mariupolu. Za „úmyslné šíření záměrně lživých informací“ o počínání ozbrojených sil mu hrozí až 15 let vězení, oznámila ruská média.

Ruského novináře stíhají za snímky zničené porodnice v Mariupolu

Válka na Ukrajině

18:48 - Hackeři z KelvinSecurity Group, kteří se hlásí k hnutí Anonymous, napadli počítačové systémy největšího výrobce balených potravin na světě Nestlé. Zdůvodnili to tím, že společnost nechce ukončit své obchodní aktivity v Rusku. Po útoku hackeři zveřejnili na webu 10 GB dat, která pochází evidentně z interních systémů potravinářského gigantu – jde o e-maily, přístupové údaje, ale například také o přehled obchodních klientů.

První „varovný výstřel“. Hackeři zaútočili na Nestlé a zveřejnili citlivá data

Bezpečnost

18:40 - Ukrajinská armáda sestřelila dva ruské bombardéry operující nad Mariupolem, cituje portál The Kyiv Independent tamní radnici. K sestřelení došlo v úterý před pátou odpoledne.

18:33 - Francouzská síť obchodující s pohonnými hmotami TotalEnergies oznámila, že nadále nebude nakupovat ropu a ropné produkty z Ruska.

18:26 - Pokračuje ruské ostřelování Kyjeva. Server Nexta přináší fotografie ze čtvrti Obolon, ruské bomby tam zapálily dvě budovy. Informace o obětích a zraněných se zatím ověřují.

17:40 - Německý kancléř Olaf Scholz nevylučuje vyřazení Ruska ze Světové obchodní organizace a ze skupiny G20, rozhodnout ale musí členové společně.

17:16 - Stát vyčlenil na základě rozhodnutí vlády pro uprchlíky 3403 lůžek. Od začátku války jich ministerstva a ústřední správní instituce poskytly 6694. Do České republiky přišlo z Ukrajiny od zahájení ruské vojenské invaze zatím kolem 300 000 běženců.

16:38 - Uprchlíci z Ukrajiny jsou v hledáčku zločineckých skupin a obchodníků s lidmi. Ohrožené jsou zejména ženy a děti, jichž utíká nejvíce. Podle agentury DPA to dnes uvedla unijní policejní organizace Europol.

16:26 - Normalizace vztahů s Ruskem není možná do doby, kdy v Kremlu bude vládnout Vladimir Putin, řekl Lars Klingbeil, spolupředseda německé SPD deníku Bild.

16:17 - V okupovaném Chersonu na 300 000 lidí čelí humanitární katastrofě, skoro bez jídla a léků, varuje podle Reuters ukrajinské ministerstvo zahraničí.

V Chersonu čelí 300 tisíc lidí humanitární krizi. Dochází jídlo i léky

Válka na Ukrajině

16:09 - Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému ukončení války, kterou Rusko před měsícem zahájilo invazí na Ukrajinu. V této souvislosti uvedl, že Ukrajinci čelí „živoucímu peklu“ a že Rusko válku nemůže vyhrát a bude mus

Reklama

Výběr článků

Načítám