Hlavní obsah

Soud osvobodil Kočnera v případě vynášení motáků z vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Senát okresního soudu Bratislava I ve čtvrtek osvobodil Mariana Kočnera v případě vynášení motáků z vězení. Podle soudu nejde o trestný čin. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce podal odvolání.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner

Článek

Znalec sice potvrdil Kočnerovo písmo na motácích, které posílal z vězení přes svého právního zástupce, ale podle předsedy senátu posílání motáků není mařením spravedlnosti.

„Není tam napsáno nic, co by zakládalo trestněprávnost skutku,“ uvedl předseda senátu.

Kuciakovu vraždu asi spojí s jiným případem. Výslechy by začínaly od nuly

Evropa

Státní zástupce v závěrečné řeči žádal pro Kočnera souhrnný trest ve výši 22 let, do něhož by byl zahrnut i původně vyměřený 19letý trest vězení za padělání směnek televize Markíza.

Na rukou psaných motácích Kočner posílal instrukce svému tehdejšímu spolupracovníkovi Petru Tóthovi, které osoby je potřeba získat, aby se dostal z vazby na svobodu, jak zabezpečit falešné důkazy v případě zmíněných směnek TV Markíza a podobně.

Tóth však začal spolupracovat s policií a motáky odevzdal vyšetřovatelům.

NSS: Osvobození Kočnera z Kuciakovy vraždy bylo předčasné

Evropa

Kočner nadále zůstává ve vězení, protože byl v případě směnek odsouzen k 19letému trestu. Je obžalován také v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Specializovaný soud ho v tomto případě osvobodil, ale nejvyšší soud verdikt letos v červnu zrušil a případ opětovně vrátil k soudu první instance.

Datum soudního přelíčení ještě nebylo stanoveno. Kočner čelí rovněž obvinění z přípravy vraždy tří prokurátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám