Hlavní obsah

NSS: Osvobození Kočnera z Kuciakovy vraždy bylo předčasné

Specializovaný soud v Pezinku rozhodl v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové předčasně. Uvedl to v písemném rozhodnutí Nejvyšší soud Slovenské republiky, který letos v červnu zrušil osvobozující verdikt a případ vrátil k dalšímu projednání.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner u soudu

Článek

„Specializovaný soud hodnotil důkazy izolovaně, nikoliv v souvislosti s jinými důkazy, z čehož vyplynul nesprávný první závěr rezultující do osvobozujícího rozsudku,“ konstatoval nejvyšší soud podle Denníku N.

Osvobozující rozsudek se týkal údajného objednavatele vraždy Mariana Kočnera a zprostředkovatelky Aleny Zsuzsové. Stejný soud odsoudil vykonavatele dvojnásobné vraždy Miroslava Marčeka, jeho bratrance Tomáše Szabóa, který ho na místo činu přivezl, a zprostředkovatele Zoltána Andruskóa.

Kočnera obvinili z přípravy vražd tří prokurátorů

Evropa

Písemné rozhodnutí má 122 stránek. Nejvyšší soud upozornil také na další pochybení a špatná rozhodnutí specializovaného soudu. „Některé důkazy hodnotil soud v rozporu s elementární logikou,“ uvedl nejvyšší soud.

„V případě odsouzení Szabóa se soud opíral o výpověď Andruskóa, ale u Kočnera a Zsuzsové stejnou výpověď zpochybnil,“ uvedl nejvyšší soud, který nařídil vykonání některých dalších důkazů.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Marček se k činu přiznal a soud mu uložil trest vězení na 23 let, který pak nejvyšší soud zpřísnil o dva roky.

Vražda novináře Kuciaka je opět u soudu, obviněným sňali řetězy

Evropa

K 25letému trestu byl odsouzen také Szabó. Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.

Kočner i přes osvobozující verdikt v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové zůstává ve vězení. Loni byl právoplatně odsouzen k 19letému trestu za padělání směnek televize Markíza ve výši 69 milionů eur (1,7 miliardy korun). Taktéž Zsuzsová byla loni odsouzena k 21letému trestu za vraždu primátora města Hurbanovo v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám