Hlavní obsah

Šojgu zuří: Ničte Ukrajincům dalekonosné zbraně, je to priorita

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotky Vostok (Východ) bojující na Ukrajině nařídil, aby se prioritně soustředila na ničení ukrajinských zbraní dalekého dosahu. Uvedlo to v pondělí ruské ministerstvo obrany. Kyjev tvrdí, že americkými salvovými raketomety, jako je HIMARS, zničil přes 30 vojenských cílů.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě operační skupiny Vostok

Článek

„Armádní generál Sergej Šojgu, který zaregistroval posílení úderných schopností skupiny (Vostok), nařídil jejímu veliteli, aby vysoce přesnými zbraněmi přednostně ničila nepřátelské dělostřelecké a raketové prostředky dalekého dosahu, z nichž jsou ostřelovány obytné domy v obcích Donbasu a záměrně podpalována pole s pšenicí a sklady obilí,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva obrany.

Není obvyklé, aby ministr obrany určoval velitelům v poli, že mají nepříteli ničit určitý typ výzbroje. To ukazuje, že úspěšné útoky na muniční sklady z posledních dnů představují pro Rusy problém.

Také v pondělí byl zasažen ruský muniční sklad, který se opět nacházel v Nové Kachovce v Chersonské oblasti. Tam už bylo podobných skladů zničeno několik. „Podle Ukrajiny byl zasažen střelami raket z raketometů HIMARS,” uvedla na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 

Šojgu už předtím navštívil ruská uskupení Jih a Střed působící na Ukrajině a o víkendu přišel s podobným prohlášením, které ukončilo operační pauzu ruských jednotek určenou k jejich přeskupení a doplnění. „Vydal potřebné rozkazy k dalšímu zvýšení akcí jednotek ve všech operačních prostorech, aby se vyloučilo, že Kyjev podnikne mohutné raketové a dělostřelecké útoky na civilní infrastrukturu a obyvatele obcí na Donbasu a dalších oblastí,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

KOMENTÁŘ: Zhrzené Rusko vede absolutní válku - Alex Švamberk

Komentáře

Kyjev si pochvaluje HIMARS

Šojgu nezmínil, o jaké dalekonosné zbraně využívané Ukrajinci má jít, ale v posledních týdnech dostal Kyjev americké raketomety HIMARS na kolových podvozcích i raketomety M270 a jejich evropský derivát MARS se stejnými raketnicemi a střelami na pásových podvozcích. K dispozici také mají řadu západních houfnic ráže 155 mm s dostřelem až 40 až 50 kilometrů při použití nábojů s dnovou složí a až 75 kilometrů při použití granátů RAP urychlovaných raketami. Využívá však nadále i sovětské rakety Točka-U s dostřelem přes 120 km.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanov v pátek sdělil v živém vysílání, že ukrajinské jednotky raketovým dělostřelectvem zničily v posledních týdnech přes 30 ruských objektů vojenské logistiky, „čímž se nyní snížil útočný potenciál ruských okupačních sil“.

„Dovolte mi připomenout znamenité HIMARS, které dnes odvádějí skvělou práci na frontě,“ řekl mluvčí.

50 střel, 50 zásahů. HIMARS je přesný, Rusové se zlobí

Evropa

HIMARS se staly symbolem ukrajinských útoků na sklady ruských zbraní, i když stejné rakety lze odpalovat i z amerických raketometů M270 a jejich evropského derivátu MARS. Těch Ukrajina dostala ještě více než raketometů HIMARS, kterých obdržela deset.

Nejen zbraně. Ukrajinci mají také chytřejší taktiku

Převaha je ovšem vidět v taktice, kdy Ukrajinci vědí, na jaké cíle mají útočit a kdy a jak překonat ruskou protivzdušnou obranu. Jejich aktivní vedení palby vede k tomu, že napřed vypálené rakety aktivizují ruskou protivzdušnou obranu, ta proti nim zasáhne, čímž odhalí své pozice, načež se stane terčem následného přesného útoku.

Kyjev velebí HIMARS, klíčem je taktika

Válka na Ukrajině

Rusko tvrdí, že terči ukrajinských raketových útoků jsou například sklady hnojiv, zejména ledku, ale záběry ze Stachanovu s postupně vybuchující municí i vyjádření obyvatel ze sousedního Alčevsku mluví o útoku na sklad zbraní.

Motuzjanov naopak uvedl, že v případě ruských dálkových útoků jich jen 30 procent míří na vojenské objekty, zatímco u 70 procent jsou cílem města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám