Hlavní obsah

Slovenský ministr zemědělství končí ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Nová slovenská vláda premiéra Eduarda Hegera (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) ztrácí prvního ministra. Šéf resortu zemědělství Ján Mičovský (OLaNO) v úterý oznámil, že 31. května podá demisi.

Foto: Profimedia.cz

Ján Mičovský

Článek

Učiní tak po obvinění bývalé šéfky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošové, kterou do funkce navrhl. Bartošová skončila ve vazbě. „Byla by ostuda být součástí protikorupčního hnutí a zároveň uhnout v takovéto situaci,“ uvedl Mičovský.

Jmenování Bartošové do čela pozemkového fondu považuje 66letý Mičovský za vlastní selhání. „Jsem lesník, který nikdy nechtěl vstoupit do politiky, ale uvěřil jsem Igoru Matovičovi a jeho protikorupčnímu hnutí. Po situaci na pozemkovém fondu jsem se mohl zpronevěřit svým protikorupčním principům a tvářit se, že mě se to netýká, ale to ne. Podávám demisi. Věřím, že tato vláda je vláda pořádku,“ zdůraznil Mičovský.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

Ministr také zdůraznil, že Bartošová zatajila ve svém životopise skutečnost, že v minulosti měla vztah s Milošem Kaštanem, bývalou pravou rukou šéfa středoslovenského podsvětí Mikuláše Černáka. „Měla na to právo a bylo to kdysi dávno. Tento vztah nikdy neměl vliv na její fungování v pozemkovém fondu,“ tvrdí Mičovský.

Národní kriminální agentura (NAKA) zadržela minulý týden osm lidí, z nichž sedm skončilo ve vazbě. Je mezi nimi zmíněná bývalá ředitelka pozemkového fondu. Zadržení jsou obviněni z trestných činů založení a podporování zločinecké skupiny, přijímání úplatku, podplácení a zneužívání pravomocí veřejného činitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám