Hlavní obsah

Slovensko zařadí Česko mezi rizikové země

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ČTK, ivi

Slovenský krizový štáb zařadí s platností od pátku Česko mezi rizikové země z hlediska nákazy koronavirem. Rakousko a Maďarsko zůstávají zatím v zelené zóně.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Na Slovensko od pátku jen s testem

Článek

Důvodem je rostoucí počet případů nemoci covid-19 v Česku. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus.

Při cestě z Česka na Slovensko budou muset lidé až na výjimky předložit negativní výsledek testu na koronavirus ne starší než 72 hodin nebo nastoupit do pětidenní karantény a následně podstoupit zmíněný test.

„Bude se to kontrolovat pomocí namátkových kontrol mobilních telefonů,“ napsal Klus.

Počty úmrtí s covidem v ČR stále rostou

Domácí

Výjimky se budou mimo jiné týkat pendlerů, kteří dojíždějí ze vzdálenosti do třiceti kilometrů od hranic, pedagogů, zdravotníků a sociálních pracovníků.

Je mi to velmi líto, ale Česká republika se nachází ve špatné situaci.

Na tzv. červeném seznamu Slovensko už dříve zařadilo Chorvatsko, Francii, Španělsko, Nizozemí, Belgii a Maltu. Kromě Česka hodlá zpřísnit pravidla rovněž pro cestování z Ukrajiny. Ta budou upřesněna později.

Naopak zpět mezi bezpečné země vrátilo Slovensko Švédsko, Bulharsko a Kanadu.

Matovič: Je mi to líto, ale nelze jinak

Premiér Matovič je rád, že nedošlo k úplnému uzavření hranice mezi Českou republikou a Slovenskem. „Je to něco mezi červenou a zelenou zemí, protože si uvědomujeme, že ty vazby mezi námi jsou obrovské. Právě proto jsem se snažil přijít s návrhem, abychom uplatnili x výjimek. Je mi to velmi líto, ale Česká republika se nachází ve špatné situaci. Držíme jim palce, aby se čím dříve opět dostali na náš zelený seznam,“ uvedl předseda slovenské vlády.

Matovič také zkritizoval náměstka ministra zahraničí Kluse, že rozhodnutí o zařazení ČR mezi rizikové státy zveřejnil na sociální síti a nepočkal, aby předseda slovenské vlády před zveřejněním tohoto rozhodnutí o tom informoval předsedu české vlády Andreje Babiše. „Klus to medializoval nezodpovědným způsobem a dostal Slovenskou republiku do špatné diplomatické situace vůči České republice,“ dodal Matovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám