Hlavní obsah

Počty úmrtí s covidem v ČR stále rostou

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uklidňuje už několik dní obyvatele slovy o nízkých počtech obětí v ČR, epidemiolog Rastislav Maďar ve stejné době upozorňuje, že trend počtu úmrtí je potenciálně rizikový. Podle jeho vyjádření zemře v Česku člověk s covidem každých 6–8 hodin, což odpovídá 3 až 4 mrtvým denně.

Článek

Maďarova bilance zhruba odpovídá číslům z pracovních dní minulého týdne, kdy denně zemřelo 2 až 5 lidí. V sobotu a v neděli bylo zaznamenáno po jednom případu. Celkem minulý týden zemřelo 19 lidí, týden předtím to bylo 14 lidí a ještě týden předtím 8 lidí.

K pondělnímu dopoledni ministerstvo zdravotnictví uvádělo na svých stránkách celkem 456 úmrtí osob, u nichž byl potvrzen koronavirus. Od počátku září do neděle 13. uvádí statistika 32 úmrtí, tedy cca 2,5  úmrtí denně. Za celý srpen přibylo 43 mrtvých s diagnózou covid-19.

Výjimkou nebyla ani sobota, kdy zemřel jeden pacient, ačkoliv premiér v nedělním videu tvrdil, že nikdo nezemřel, a obvinil média, že takovéto pozitivní zprávy přecházejí bez povšimnutí.

Babiš se minulý týden opakovaně zaštiťoval tabulkou dokládající nízké počty úmrtí v souvislosti s covidem-19 při přepočtu na milion obyvatel. Aktuálně v ČR připadá na milion lidí 43 úmrtí.

Babiš: Rychlé rozvolnění byla možná chyba. Všichni to ale chtěli

Domácí

Belgie, která je s 11,5 milionu obyvatel srovnatelná s ČR a patří mezi v Evropě mezi nejpostiženější země, má na milion lidí 856 případů úmrtí. Země provedla 2,6 milionu testů (ČR jeden milion) a má téměř 65 tisíc aktivních případů nákazy (ČR 14,5 tisíce). Počty lidí ve vážném stavu jsou v obou zemích téměř identické (Belgie 71, ČR 69).

Srovnání ČR a Belgie
zeměpřípady celkemúmrtíaktivní případyve vážném stavuúmrtí na milion obyvatelpočet testůpočet testů na milion obyvatel
Belgie93 4559 92564 807718562 630 292226 75
ČR36 18845614 43869431 062 43699 172
zdroj:

Na skutečnost, že nynější nízké počty úmrtí mohou být klamné, poukázal v neděli Maďar. „V posledních dnech v ČR úmrtí pacienta s covid-19 v průměru každých 6 až 8 hodin a výhledy úmrtnosti pro severní polokouli nejsou až do konce roku vůbec příznivé,“ uvedl Maďar, který koncem srpna opustil v pracovní skupinu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Jsem v šoku, co z ministerstva vypadlo, říká Babiš. Chaos s rouškami projedná s Vojtěchem

Domácí

Epidemiolog vedl skupinu pro uvolňování opatření a snažil se na konci srpna prosadit přísnější pravidla pro nošení roušek. To premiér Babiš tvrdě zkritizoval a nařízení se následně muselo zmírnit. Dva týdny nato však ministerstvo roušky znovu plošně zavedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám