Hlavní obsah

Slovensko spouští očkovací loterii o 100 000 eur

Bratislava

Na Slovensku startuje loterie na podporu očkování proti covidu-19, kterou na začátku července schválil parlament. Slováci se v neděli mohou registrovat do soutěže, první slosování bude 15. srpna. Nejvyšší cenou je 100 000 eur (2,5 milionu korun), informoval slovenský tisk.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto

Článek

Výherci budou losováni každý týden do konce října. Slovenský erár by tak měl na cenách utratit zhruba deset milionů eur (250 milionů korun). Soutěže se mohou účastnit lidé s trvalým pobytem na Slovensku, kteří dokončili očkování proti covidu-19.

Start registrace byl o několik hodin odložen. Původně měla být spuštěna v poledne, nakonec ale ministerstvo financí, které soutěž organizuje, ohlásilo, že registrační stránku spustí až dnes večer.

Protilátky po covidu nejsou vypovídající. Nechte se očkovat, radí lidem odborníci

Domácí

Velké debaty podle deníku Pravda vzbudily podmínky pro výhru hlavní ceny. Aby ji skutečně dostal, bude muset vylosovaný člověk v přímém přenosu odpovědět na otázku moderátora.

Velkým zastáncem hry je ministr financí a bývalý premiér Igor Matovič. Ten se také zasadil, aby parlament loterii schválil. Podle něj se jedná o velmi dobrou investici, protože náklady na loterii představují jen zlomek výdajů na léčbu těžkých případů nemoci covid-19. Odborníci a ekonomové však mají pochyby, zda loterie povede k větší motivaci Slováků se nechat naočkovat.

Podle datového portálu Our World in Data na Slovensku mají ukončené očkování proti covidu-19 bezmála dva miliony lidí, což je 36 procent populace. V České republice to je podle portálu 45 procent obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám