Hlavní obsah

Ruští vojáci nepředstavují pro nikoho nebezpečí, dušuje se Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko je podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova démonizováno za to, že přesouvá vojska po vlastním území. Mezi Ruskem a Západem v poslední době panuje napětí kvůli tomu, že Moskva shromažďuje u hranic s Ukrajinou velké počty vojáků. O situaci tento týden během videokonference jednal ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Joem Bidenem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Peskov v nedělním rozhovoru pro televizní program Rossija 1 uvedl, že Putin Bidenovi řekl, že ruští vojáci pro nikoho nepředstavují nebezpečí. Putin také šéfovi Bílého domu dal najevo, že by se s ním „opravdu chtěl“ sejít osobně. Po jednání ale podle Peskova nemá Putin důvod k optimismu, protože mezi Ruskem a Spojenými státy přetrvávají zásadní rozdíly v pohledu na to, co jsou nepřekročitelné meze.

Biden ve videohovoru Rusy varoval. „Zcela jasně jsem dal prezidentovi Putinovi najevo..., že pokud postoupí na Ukrajinu, ekonomické následky budou pro něj zničující,“ řekl Biden v sobotu novinářům.

Možnost vyslání amerických pozemních bojových jednotek na Ukrajinu v případě ruské invaze ale „nikdy nebyla na stole“, podotkl Biden.

Biden: Za invazi na Ukrajinu Rusko strašlivě zaplatí

Amerika

Hrozivé následky

Podobný vzkaz vyslali Moskvě v sobotu také ministři zahraničí členských zemí skupiny G7. I oni varovali před hrozivými následky případné invaze Ruska na Ukrajinu a vyzvali Moskvu k návratu k jednacímu stolu.

Naopak ruský prezident Vladimir Putin srovnává vývoj na východě Ukrajiny s genocidou. „Vy i já víme, co se děje na Donbasu. Určitě to vypadá jako genocida,“ prohlásil šéf Kremlu během čtvrtečního setkání prezidentské rady pro lidská práva.

„Musím říct, že rusofobie je prvním krokem ke genocidě,“ citovala prezidenta dále agentura TASS.

Ukrajina obviňuje Rusko, že u jejích hranic shromáždilo desítky tisíc vojáků v přípravě možné rozsáhlé vojenské ofenzivy. Moskva popírá, že by měla takové plány.

Vývoj na východě Ukrajiny zavání Putinovi genocidou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám