Hlavní obsah

Biden: Za invazi na Ukrajinu Rusko strašlivě zaplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pokud Rusko podnikne invazi na Ukrajinu, „strašlivě za to zaplatí“ a bude čelit ničivým ekonomickým následkům. Významně se také v takovém případě změní postavení Ruska ve světě. Šéf Bílého domu Joe Biden to podle svých slov řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi v nedávném videohovoru.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Zcela jasně jsem dal prezidentovi Putinovi najevo... , že pokud postoupí na Ukrajinu, ekonomické následky budou pro něj zničující,“ řekl Biden v sobotu novinářům. Možnost vyslání amerických pozemních bojových jednotek na Ukrajinu v případě ruské invaze ale „nikdy nebyla na stole“, podotkl Biden.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA
Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Podobný vzkaz vyslali Moskvě v sobotu také ministři zahraničí členských zemí skupiny G7. I oni varovali před hrozivými následky případné invaze Ruska na Ukrajinu a vyzvali Moskvu k návratu k jednacímu stolu.

Ukrajina viní Rusko, že u jejích hranic shromáždilo desítky tisíc vojáků v přípravě možné rozsáhlé vojenské ofenzivy. Moskva plánování invaze popřela.

Putin mluví o genocidě

Naopak ruský prezident Vladimir Putin srovnává vývoj na východě Ukrajiny s genocidou. „Vy i já víme, co se děje na Donbasu. Určitě to vypadá jako genocida,“ prohlásil šéf Kremlu během čtvrtečního setkání prezidentské rady pro lidská práva.

„Musím říct, že rusofobie je prvním krokem ke genocidě,“ citovala prezidenta dále agentura TASS.

Vývoj na východě Ukrajiny zavání Putinovi genocidou

Evropa

Převážně ruskojazyčný Donbas na východě Ukrajiny je dlouhodobě pod kontrolou proruských separatistů. Mezi nimi a ukrajinskou armádou stále dochází k příležitostným střetům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám