Hlavní obsah

Ruskou vakcínu Sputnik V by mohli vyrábět i Maďaři

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarští lékaři a další odborníci se v nejbližších dnech seznámí s výrobou ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19. V pátek to oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó s tím, že Maďarsko bude první evropskou zemí, která bude mít k dispozici ruskou vakcínu. Hodlá ji navíc vyrábět na vlastním území.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéf maďarské diplomacie jednal v pátek v Budapešti s ruským ministrem zdravotnictví Michailem Muraškem. „Maďarská vláda pracuje na tom, aby pro občany Maďarska byla dostupná vakcína v co nejkratším čase. Vakcína totiž znamená řešení současné pandemie,“ řekl Szijjártó. „Moskva nám nabídla, aby se maďarští odborníci příští týden seznámili s vakcínou přímo na místě, kde se vyrábí,“ dodal šéf maďarské diplomacie.

Přehledně: Jak jsou firmy daleko s vakcínami

Koronavirus

Szijjártó zdůraznil, že vakcíny vyvíjí řada zemí, ale není zatím jasné, která vakcína bude k dispozici v dostatečném množství. „S ohledem na maďarské občany by bylo nezodpovědné, kdybychom se zřekli některé z této možnosti,“ konstatoval maďarský ministr zahraničí.

Szijjártó zdůraznil, že Budapešť při nákupu vakcín nepovolí tlaku žádných lobbistů. „V Maďarsku bude možné používat jen tu vakcínu, kterou maďarské úřady označí za bezpečnou, účinnou a dostane povolení k použití,“ zdůraznil šéf maďarské diplomacie.

První dávky už v prosinci

Maďarsko by mělo v prosinci dovážet malé množství ruské vakcíny, která se v zemi bude testovat. Větší množství vakcíny by Rusko mohlo dodat v polovině ledna příštího roku. Kromě dovozu vakcíny by se mohlo začít jednat o výrobě Sputniku V na území Maďarska.

Moskva ručí za účinnost sputniku

Zahraniční

Vakcínu Sputnik V vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Preparát schválily ruské úřady v srpnu. K očkování jsou třeba dvě dávky. Ruské úřady zprvu ohlásily, že Sputnik V dosahuje účinnosti až 92 procent, později číslo zvýšily na 95 procent. V Rusku již probíhá vakcinace takzvaných rizikových skupin, mezi nimiž jsou lékaři a učitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám