Hlavní obsah

Moskva ručí za účinnost sputniku

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské Gamalejevo centrum tvrdí, že účinnost ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik V je 92procentní. Oznámení následovalo dva dny poté, co americká společnost Pfizer a německá BioNTech ohlásily 90procentní efektivitu vlastní očkovací látky.

Foto: Reuters

Ruská vakcína Sputnik.

Článek

Podle tiskové zprávy ruského ústavu se účinnost prokázala na základě průběžných výsledků testování vyhodnocených 21. den od aplikace první dávky. Rusko vakcínu ověřuje na 40 tisících dobrovolníků. Kompletně naočkováno oběma dávkami je zatím 16 tisíc z nich. Rusko už začalo vakcínou Sputnik V očkovat některé zdravotníky, přestože testování ještě neskončilo.

Operativní štáb Altajského kraje na jihovýchodě země sdělil, že tři ze 42 očkovaných lékařů se opět nakazili. Podle úřadů se u nich patrně nestihla vytvořit imunita.

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Koronavirus

Podle ruských médií o vakcínu projevilo zájem Turecko. Ankara to nijak nekomentovala. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca nicméně v úterý na Twitteru potvrdil, že si s ruským protějškem Michailem Muraškem telefonoval.

Hermetické rakve

Rusko ve středu ohlásilo rekordní počet obětí od počátku propuknutí pandemie – za 24 hodin zde zemřelo 432 lidí s koronavirem.

Pohřební ústavy v Moskvě už prodávají hermeticky uzavíratelné rakve s dvojím víkem, skleněným a dřevěným, pro ty, kteří z tradičních a náboženských důvodů trvají na klasickém rozloučení a uložení zemřelých do země.

Biden a vztah k Rusku: od partnerství k hrozbě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám