Hlavní obsah

Rusko ustupuje od původních požadavků na Ukrajinu, píše Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko již nepožaduje, aby byla Ukrajina „denacifikována“, a je připraveno nechat Kyjev vstoupit do EU, pokud upustí od svého požadavku na členství v Severoatlantické alianci. Napsal to deník Financial Times s odkazem na čtyři zdroje obeznámené s jednáním mezi Kyjevem a Moskvou o ukončení války na Ukrajině. Deník Financial Times přichází s informací v den, kdy má v tureckém Istanbulu pokračovat další kolo jednání.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Ruská delegace přiletěla do Istanbulu ke čtvrtému kolu mírových jednání s Ukrajinou

Článek

Zdroje deníku tvrdí, že se v návrhu dokumentu neobjevuje ani jeden ze tří původních požadavků Ruska vůči Ukrajině, tedy denacifikace, demilitarizace a právní ochrana ruského jazyka na Ukrajině.

Ústupky na straně Ruska přišly podle Financial Times poté, co se měsíční pozemní ofenzíva z velké části zastavila kvůli urputnému vojenskému odporu Ukrajiny, který Rusové neočekávali, a také nedostatkům v ruském vojenském vedení invaze.

Vyřiď Zelenskému, že je zničím, vzkázal Putin Abramovičovi

Válka na Ukrajině

Ukrajina a její západní podporovatelé však zůstávají skeptičtí. Obávají se, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl rozhovory využít jako kouřovou clonu, aby obnovil vyčerpané síly a naplánoval novou ofenzívu, píše Financial Times.

Ukrajinský poslanec David Arakhamia, který je členem vyjednávacího týmu, Financial Times řekl, že strany byly blízko k dohodě o bezpečnostních zárukách a ukrajinské nabídce EU, ale naléhal na opatrnost ohledně vyhlídek na průlom. „Všechny problémy byly na stole od začátku jednání, ale mnoho jich je nevyřešených,“ řekl Arakhamia.

Abramoviče měli v Kyjevě otrávit

Evropa

Vyjednavači se v úterý scházejí v Istanbulu ke čtvrtému kolu mírových rozhovorů, obě strany však předem vyjádřily skepsi ohledně vyhlídek na průlom. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dal najevo, že se na závěr istanbulských jednání nedá očekávat oznámení o schůzce prezidentů obou zemí, Vladimira Putina a Zelenského. Na pořadu rozhovorů nemá podle něj být ani případná výměna zajatců.

Reklama

Výběr článků

Načítám