Hlavní obsah

Rusko není Putinova řiť, kterou musíte pořád líbat, řekl na koncertě zpěvák DDT. Hned se se zlou potázal

– Ufa

Lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk se dostal do problémů kvůli svým slovům, že „vlast není Putinova řiť, kterou je potřeba líbat“. Výrok o Rusku a prezidentovi země Vladimiru Putinovi pronesl na středečním koncertu v Ufě. Hned po koncertu přišla do zákulisí sálu za zpěvákem policie a sepsala s ním protokol o přestupku, uvedl zpravodajský web stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Foto: Alexander Demianchuk/TASS, Profimedia.cz

Lídr kapely DDT Jurij Ševčuk

Článek

„Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ zadeklamoval pětašedesátiletý zpěvák. Lidé v sále na slova reagovali souhlasnými pokřiky a ovacemi.

Ředitel produkční společnosti Radius Radmir Usajev na sociálních sítích uvedl, že policie po koncertu mluvila se zpěvákem asi hodinu a ptala se ho na jeho výroky o „válce a vlasti“.

Od doby, kdy na Putinův příkaz začala na konci února ruská invaze na Ukrajinu, se úřady v Rusku snaží mezi lidmi potlačit projevy nesouhlasu s touto válkou. Nedlouho po zahájení invaze například Rusko přijalo zákon, který zakazuje výroky vrhající špatné světlo na ruskou armádu.

Kapela DDT vznikla v roce 1980, v minulosti koncertovala v Evropě i v USA. Název má podle insekticidu DDT hojně používaného v minulém století. U něj se posléze zjistilo, že je vysoce toxický, u živočichů dochází k hormonálním změnám. Nyní se nesmí ani používat, ani vyrábět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám