Hlavní obsah

Rusko není Putinova řiť, kterou musíte pořád líbat, řekl na koncertě zpěvák DDT. Hned se se zlou potázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ufa

Lídr populární ruské rockové skupiny DDT Jurij Ševčuk se dostal do problémů kvůli svým slovům, že „vlast není Putinova řiť, kterou je potřeba líbat“. Výrok o Rusku a prezidentovi země Vladimiru Putinovi pronesl na středečním koncertu v Ufě. Hned po koncertu přišla do zákulisí sálu za zpěvákem policie a sepsala s ním protokol o přestupku, uvedl zpravodajský web stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda.

Foto: Alexander Demianchuk/TASS, Profimedia.cz

Lídr kapely DDT Jurij Ševčuk

Článek

„Vlast, přátelé, není prezidentova řiť, kterou musíte pořád líbat. Vlast je chudá babička na nádraží, která prosí o brambory,“ zadeklamoval pětašedesátiletý zpěvák. Lidé v sále na slova reagovali souhlasnými pokřiky a ovacemi.

Ředitel produkční společnosti Radius Radmir Usajev na sociálních sítích uvedl, že policie po koncertu mluvila se zpěvákem asi hodinu a ptala se ho na jeho výroky o „válce a vlasti“.

Od doby, kdy na Putinův příkaz začala na konci února ruská invaze na Ukrajinu, se úřady v Rusku snaží mezi lidmi potlačit projevy nesouhlasu s touto válkou. Nedlouho po zahájení invaze například Rusko přijalo zákon, který zakazuje výroky vrhající špatné světlo na ruskou armádu.

Kapela DDT vznikla v roce 1980, v minulosti koncertovala v Evropě i v USA. Název má podle insekticidu DDT hojně používaného v minulém století. U něj se posléze zjistilo, že je vysoce toxický, u živočichů dochází k hormonálním změnám. Nyní se nesmí ani používat, ani vyrábět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám