Hlavní obsah

Rusko může ovládnout Luhanskou oblast do dvou týdnů, cena bude vysoká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Washington

Britské ministerstvo obrany v pátek varovalo, že ruské jednotky mohou ovládnout celou Luhanskou během dvou týdnů, ale za vysokou cenu. Upozornilo, že soustředění útoku na Severodoněck znamenalo, že ve většině dalších oblasti musely ruské jednotky přejít do defenzivy.

Foto: Reuters

Palbou poničený dům v Severodoněcku

Článek

Pokud by ruské jednotky chtěly postoupit za hranice Luhanské oblasti, musely by výrazně zvýšit množství nasazených vojáků a posílit vybavení zbraněmi, což nejde rychle.

Rusko kontroluje asi 95 procent rozlohy Luhanské oblasti a ovládá většinu Severodoněcku, což bylo poslední velké město v Luhanské oblasti, kterou kontrolovali Ukrajinci.

Rusové všemi zbraněmi útočí na Severodoněck

Evropa

Podle amerického Institutu pro studium válek (ISW) zůstává pro Rusko prioritou ovládnout východ Ukrajiny, což prohlašuje i Kreml.

Soustředí se nyní na obklíčení ukrajinských jednotek mezi Izjumem, Doněckem a Luhanskou oblastí, aby ovládlo celou Luhanskou a Doněckou oblast.

Tento hlavní cíl podporují operace vedené u Charkova, aby se podařilo zabezpečit zásobování ruských jednotek u Izjumu, a na jihu Ukrajiny

Ruské jednotky útočící od východu postoupily dál do centra Severodoněcku, ale ukrajinské síly podnikly ve městě a u v jeho okolí menší protiútoky.

Rusové potřebují taktickou přestávku, píší Britové

Válka na Ukrajině

Rusové dál pokračovali v neúspěšných pokusech o postup jihovýchodně a jihozápadně od Izjumu a západně od Lymanu. Podle ISW není pravděpodobné, že by výrazně postoupily ke Slovjansku, o jehož dobytí usilují.

Rusové se nepokusili útočil u Avdijivky, kde obvykle probíhaly střety a nepodařilo se jim zastavit ukrajinský postup na severovýchodě Chersonské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám