Hlavní obsah

Ruské rakety ničily na Ukrajině nádraží i sklady paliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko ostřelovalo v noci na pondělí celé území Ukrajiny. Jeho rakety mířily na kritickou infrastrukturu včetně závodu produkujícího topný olej v Kremenčuku. Zasaženy byly také dráhy. Sirény varující před vzdušným útokem se rozhoukaly po celé Ukrajině v 18:50. Útoky přiznalo Rusko. Nemohlo jet 30 vlaků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Lvova byla zasažena trafostanice ve stanici KrasneVideo: Reuters

 
Článek

Devět ruských raket zasáhlo v neděli večer kritickou infrastrukturu v Poltavské oblasti východně od Kyjeva. Uvedl to šéf tamní vojenské správy Dmytro Lunin.

„Pět ruských raket zasáhlo objekty infrastruktury v oblasti,“ uvedl šéf poltavské vojenské správy Dmytro Lunin okolo deváté večer na svém telegramovém účtu. Pak ostřelování pokračovalo, aktualizovaná zpráva vydaná ve tři čtvrtě na deset oznámila, že raket bylo devět.

Rusové marně útočí ve dvou směrech z Izjumu

Evropa

Podle svědků mířily rakety na Kremenčuk. To tvrdí i ruské ministerstvo obrany.

„Vysoce přesnými raketami dlouhého doletu byly na severním okraji Kremenčuku zničené objekty na výrobu topného oleje závodu na zpracování ropy a také zásobník s ropnými produkty pro vojenskou techniku uskupení ukrajinských vojsk,” uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Během noci vysoce přesné rakety vypuštěné z letadel zasáhly šest vojenských objektů Ukrajiny, mezi nimi tři opěrné body a místa soustředění živé síly a vojenské techniky, a tři sklady munice a vojenské techniky v oblasti obcí Barvinkovo a Nová Dmytrovka v Charkovské oblasti,“ sdělil agentuře TASS mluvčí ruského ministerstva obrany.

Sestřelené rakety 

Dvě z těchto raket mířících na západní Ukrajinu se podařilo Ukrajincům sestřelit, uvedlo velitelství protivzdušných sil Zachid (Západ): „Ráno 25. dubna z jihovýchodního směru bylo ze strategických letadel podniknuto několik úderů na západní oblasti s cílem zničit objekty kritické infrastruktury. Oddíly raketových sil protivzdušné obrany velitelství Zachid zničily dvě střely s plochou dráhou letu.“

Ostřelovány byly i další oblasti Ukrajiny. Ukrajinský generální štáb ve své ranní operační zprávě uvedl, že ruské invazní síly pokračují v ostřelování ve směrech na obce Slobožanske a Izjum na východě Ukrajiny a v okolí Charkova.

Zasažena byla i trafostanice na nádraží Krasnoje v Lvovské oblasti. Ostřelováno bylo pět nádraží a nevyjelo dvacet vlaků.

Rusové bombardovali ukrajinskou železnici. Na místě jsou mrtví a zranění

Válka na Ukrajině

Raketové jednotky pozemních sil podnikly podle mluvčího ruského ministerstva obrany 19 útoků na vojenské objekty a infrastrukturu. Konašenkov dodal, že v akci bylo i letectvo: „Operativní taktické a armádní letectvo ozbrojených sil Ruska zasáhly 56 vojenských objektů na Ukrajině, mezi nimi dva velitelské posty a 53 míst soustředění vojenské techniky a také sklad pohonných hmot.“

Putin už nechce mírovou dohodu, ale jen větší území, píší FT

Válka na Ukrajině

Cílem Rusů je podle Kyjeva plně ovládnout území Doněcké a Luhanské oblasti a zajistit pozemní trasu mezi těmito územími a poloostrovem Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám