Hlavní obsah

Rozhovory s Británií o migrantech padly, protože Johnson zveřejnil dopis Macronovi

Londýn/Paříž
Aktualizováno

Když se ve středu utopilo v kanálu La Manche 27 migrantů, Británie i Francie slibovaly, že se společným úsilím pokusí podobným tragédiím zabránit a migrační krizi řešit. Francie však zrušila nedělní jednání s britskou ministryní vnitra Priti Patelovou poté, co britský premiér Boris Johnson vyzval Paříž, aby přezvala migranty, kteří dorazili na lodích na Britské ostrovy.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britský premiér Boris Johnson v parlamentu.

Článek

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že Francie je zklamána takovýmto požadavkem. „Vyslovit ho veřejně to ještě zhoršilo,“ dodal podle listu The Guardian.

Británie a Francie se po úmrtí 27 migrantů shodly na potřebě zásahu proti převaděčům

Evropa

Britský premiér, který se po tragédii spojil s Elysejským palácem a inicioval jednání o migrační krizi, pak poslal francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi dopis s pěti body, které podle něj mohou zabránit podobné tragédii, jako byla ta středeční.

Kromě návrhu na hlídkování v teritoriálních vodách obou států, lepší zpravodajské spolupráce a rychlejšího sdílení informací, aby se mohli snáze zatýkat převaděči, nebo nasazení pokročilých monitorovacích a sledovacích technologií přišel i s požadavkem, aby Francie přijímala zpět migranty, protože ti by pak věděli, že je z Británie vrátí. To by podle něj připravilo převaděče o práci.

Johnson dopis okamžitě zveřejnil i na Twitteru, což je v rozporu s diplomatickými zvyklostmi.

Macron: Přes Twitter nejednám

Zveřejnění dopisu na Twitteru pobouřilo i francouzského prezidenta.

„Mluvil jsem před dvěma dny vážně s premiérem Johnsonem. Jsem překvapen postupy, které nejsou seriózní. O těchto tématech nekomunikuji přes tweety a dopisy, které bychom zveřejnili. Nejsme whistlebloweři.”

Francie přitom plánovala, že se schůzky zúčastní zástupci všech zemí z pobřeží La Manche. Schůzku podle AFP Darmanin nezrušil, zrušil ale pozvání pro Patelovou.

„Považujeme otevřený dopis britského premiéra za nepřijatelný a jdoucí proti jednáním, která jsme měli s partnery,“ sdělil zdroj z Darmaninova okolí agentuře AFP. „Proto už není Priti Patelová pozvána na nedělní ministerskou schůzku, která se uskuteční se zástupci Francie, Belgie, Nizozemska, Německa a Evropské komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám