Hlavní obsah

Británie a Francie se po úmrtí 27 migrantů shodly na potřebě zásahu proti převaděčům

Londýn
Aktualizováno

Poté, co ve středu při pokusu překonat kanál La Manche zemřelo 27 migrantů, se Londýn a Paříž shodly, že je potřeba zasáhnout proti lidem, kteří jim v tomto riskantním způsobu cesty do Británie pomáhali. Ve Francii už byli v souvislosti s případem zatčeni čtyři lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti vyplouvají z Calais na přeplněném člunu i s malými dětmiVideo: Reuters

 
Článek

Původně se uvádělo, že zemřelo 31 osob, v noci na čtvrtek byl počet obětí revidován, protože byli dva lidé zachráněni a jeden člověk se stále pohřešuje. Uvedl to francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin.

Kancelář prokurátora v Lille potvrdila, že zemřelo 17 mužů, sedm žen včetně jedné těhotné a jedna dívka a dva chlapci v adolescentním věku. Většina obětí jsou Kurdové z Iráku a Íránu. Zachráněný je jeden Iráčan a jeden Somálec, kteří skončili v nemocnici s vyčerpáním a podchlazením.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že je to největší jednorázový počet obětí od chvíle, kdy se v roce 2014 začala shromažďovat data o lidech dostávajících se do Spojeného království touto cestou.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Migranti vyplouvají od pobřeží Francie

Britský premiér Boris Johnson řekl, že byl zděšen tím, co se v Lamanšském průlivu stalo, a uvedl, že by Britové neměli v boji proti převaděčům nechat žádný kámen neobrácený.

Johnson se také shodl s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, že je důležitá nejen vzájemná úzká spolupráce, ale také těsná spolupráce s Belgií, Nizozemskem a dalšími zeměmi v Evropě.

Problém s migranty směřujícími do Británie by se tak vyřešil ještě předtím, než se migranti dostanou na francouzské pobřeží, oznámila kancelář britského premiéra.

Na převrácené lodi v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo

Zahraniční

Johnson pro krizovém zasedání týmu Cobra oznámil, že je nutné zvýšit úsilí při rozbíjení pašerácké sítě gangsterů, kteří posílají lidi na moře. Přiznal, že stávající úsilí je nedostačující a že by Británie měla zvýšit pomoc Francii.

Francie pod tlakem

Francie uvádí, že není schopna všem migrantům zabránit v cestě přes kanál na vratkých člunech.

„Policie a četníci zastaví každý den stovky lodí, ale je tu tolik člunů. Je nemožné zastavit každého, a když je zastavíte, pokusí o to další den,“ uvedl tajemník pro dopravu v oblasti Hauts-de-France Franck Dhersin.

„Je tak nemožné přikázat ´nepřekračujete kanál´, je to zakázané, je to příliš nebezpečné. Mají jen jednu ideu, jít do Anglie,” dodal.

Ministr Darmanin dodal: „Francie a Británie musejí spolupracovat.”

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Migranti nesou gumový člun na pobřeží Francie

Francie si také stěžuje, že Británie jí v tomto ohledu dostatečně nepomáhá. Británie slíbila Francii v letech 2021 a 2022 zaplatit 62,7 milionu eur, aby mohla zvýšit počet hlídek na pobřeží, nasadila více dronů a letadel nebo zesílila monitorování přístavů.

Macron sdělil, že Francie by nechtěla, aby se z kanálu La Manche stal hřbitov. Od začátku letošního roku bylo na severu Francie zatčeno 1552 převaděčů a rozbito 44 převaděčských sítí.

Navzdory tomu bylo letos podniknuto 47 tisíc pokusů o přechod kanálu La Manche a 7800 migrantů na moři bylo zachráněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám