Hlavní obsah

Řecko posiluje armádu u hranic s Tureckem

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko

Řecko se obává, že uprostřed sporů o plyn ve Středozemním moři by Turecko mohlo znovu sáhnout po migrační kartě, aby tak vyvinulo tlak na Atény i na Brusel a vyhnulo se evropským sankcím. Proto Řekové nyní posilují své vojenské jednotky na hranicích s Tureckem.

Foto: Florion Goga, Reuters

Řečtí policisté na hranici v oblacích slzného plynu. Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom německý list Die Welt s odvoláním na náměstka řeckého ministra pro migraci Giorgose Kumutsakose. „Jsme připraveni a budeme reagovat stejně jako v březnu,“ řekl televizi Skai. Turecko v té době prohlásilo hranici Řecka, a tedy i Unie, za otevřenou. Řekové pak odráželi migranty na řece Evros.

K řeckým manévrům ve Středomoří se připojují Francie, Itálie a Kypr

Evropa

Vztahy mezi Řeckem a Tureckem se v posledních týdnech přiostřily kvůli sporu o výlučnou hospodářskou zónu ve východním Středomoří. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu pohrozil: „Turecko má politickou, ekonomickou a vojenskou moc, aby roztrhalo nemorální mapy a dokumenty, které mu byly vnuceny.“

Unie odsuzuje turecké snahy o hledání ložisek plynu v blízkosti řeckých ostrovů. O sankcích proti Turecku by měli koncem září jednat vrcholní představitelé EU. NATO minulý týden tvrdilo, že Atény i Ankara souhlasí se zahájením vzájemných rozhovorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám