Hlavní obsah

K řeckým manévrům ve Středomoří se připojují Francie, Itálie a Kypr

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Athény

Řecko, Francie, Itálie a Kypr ve středu zahájily společné vojenské cvičení ve východním Středomoří, uvedla agentura AFP. Jde o reakci na turecké zkoumání zásob ropy a plynu pod mořským dnem v této oblasti, na které si kladou nároky Řekové i Turci, což zvýšilo napětí v oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko pořádá manévry ve východním StředomoříVideo: AP

 
Článek

Společné manévry čtyř zemí se konají jižně od Kréty a mají skončit v pátek.

Řecko už v úterý v této oblasti zahájilo vlastní vojenské cvičení. Reagovalo tak na přítomnost turecké průzkumné lodi Oruç Reis mezi Krétou a Kyprem, kterou doprovázejí válečná plavidla.

Francouzské ministerstvo obrany uvedlo, že Paříž na cvičení vyšle tři stíhačky Rafale a jednu fregatu s vrtulníkem.

Turecký průzkum

Průzkumnou loď do oblasti, na kterou si Řecko klade nárok, vyslalo Turecko 10. srpna. To vyvolalo značné napětí mezi oběma členskými zeměmi NATO, které by podle pozorovatelů citovaných agenturou DPA mohlo přerůst v ozbrojený konflikt.

Turecko kašle na protesty a pokračuje v průzkumu středomořského dna

Blízký a Střední východ

Řecko považuje postup Turecka za protiprávní a chování Ankary odsoudila i Evropská unie, která Turky vyzvala, aby s průzkumy přestali.

Turecko je přesvědčeno, že mořské dno, které zkoumá, patří k jeho pevninskému šelfu. Mezi oblastí průzkumných vrtů a tureckým pobřežím ovšem leží řecké ostrovy Rhodos a Kastelorizo, upozornila agentura DPA.

Foto: Mapy.cz

Turecká představa jeho výlučné ekonomické zóny ve Středozemním moři

Když se Turecko loni dohodlo s Libyí na rozdělení dna moře, přičemž pominulo řecké, kyperské a egyptské požadavky, odmítlo, že by se pobřežní pásmo a výlučné ekonomické zóny stanovovaly podle ostrovů. Trvá na tom, že má rozhodovat pouze pevninské pobřeží, což ale je v rozporu s mezinárodním územ.

Turecko naopak neuznalo podobnou dohodu Řecka a Egypta. [celá zpráva]

Neústupné Turecko

Turecko na svém postoji trvá. „Neuděláme kompromis v tom, co je naše. Jsme odhodláni udělat cokoli, co bude nutné,“ řekl ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ke sporným oblastem v Egejském, Černém a Středozemním moři.

V úterý se o zklidnění napětí pokusil německý ministr zahraničí Heiko Maas, jehož země nyní předsedá Radě EU. V Aténách se setkal s ministrem zahraničí Nikosem Dendiasem a v Ankaře s šéfem turecké diplomacie Mevlütem Çavuşogluem. Po jednání, při nichž Maas vyzýval k dialogu s tím, že napětí nepomáhá EU, Turecku ani Řecku, prohlásil šéf německé diplomacie, že ani jedna strana si nepřeje řešit spor vojenskými prostředky a obě jsou připraveny jednat.

Foto: Reuters

Řecké a francouzské lodě při minulém cvičení

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu řekl po schůzce podle listu Hürriyet, že Turecko je ochotné jednat, ovšem Řecko nesmí trvat na svých požadavcích.

„Jsme otevřeni rozhovorům bez předběžných podmínek. Když však jedna ze stran předloží předběžné podmínky, je tu taky hodně věcí, které my předložíme. Řecko musí především opustit svůj maximalistický přístup,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám