Hlavní obsah

Radní v Kodani chce kvůli klimatu zakázat červené maso ve školních jídelnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Kodaňská radní za ekologickou stranu Alternativa Franciska Rosenkildová ve čtvrtek navrhla, aby se ve školách, školkách a pečovatelských zařízení nevydávala jídla z červeného masa. Takto by mělo město více přispět k ochraně ovzduší.

Foto: Profimedia.cz

Kodaňská radnice

Článek

„Červené maso má velký vliv na klima. Můžete se svobodně rozhodnout jíst je doma, ale my jako správa města jsme odpovědní za to, že budeme ambiciózní v našem ekologickém chování. Proto navrhuji stáhnout červené maso z městských institucí,“ řekla na konci minulého týdne radní Rosenkildová deníku Poltitiken.

Návrh v tomto duchu předložila jako dodatek k návrhu magistrátu omezit do roku 2025 o čtvrtinu produkci skleníkových plynů z jídel distribuovaných městskými institucemi. Předloha jí připadala málo ambiciózní, a proto by se z jídelních lístků mělo stáhnout zejména hovězí a jehněčí, protože krávy a ovce se nejvíce podílejí na znečišťování, neboť produkují nejvíce metanu.

Podle ní by se to ale netýkalo všech institucí, ale jen těch, které vydávají jedno až dvě jídla denně. Vyjmuty by z něj byly třeba domovy důchodců.

S původním návrhem souhlasí všechny strany kromě populistické a protiimigrační a euroskeptické Dánské lidové strany (DF).

Anketa

Jak často jíte hovězí maso?
Několikrát týdně
11,1 %
Nejméně jednou týdně
26,6 %
Alespoň jednou do měsíce
35,4 %
Výjimečně
18,6 %
Vůbec
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1083 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám