Hlavní obsah

Putin se montuje generálům do práce. O pohybu taktických jednotek rozhoduje sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin je osobně tak silně zainteresován do války na Ukrajině, že činí i operační a taktická rozhodnutí „na úrovni plukovníka nebo brigádního generála“, uvedly západní vojenské zdroje podle listu The Guardian. Podílí se na tom s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Myslíme si, že Putin a Gerasimov jsou zapojeni i do rozhodování na úrovni, kde bychom normálně očekávali, že je udělá plukovník nebo brigádní generál,“ řekl vojenský zdroj listu. Podrobnosti k tomu nesdělil, ale vyplynulo to z pozorování a odposlechů tajných služeb.

Zdroje uvedly, že na rozhodnutích Putin úzce spolupracuje s generálem Valerijem Gerasimovem. Podle nich není pravda, že byl Gerasimov odstaven, jak naznačovali ukrajinští představitelé.

Britský brigádní generál ve výslužbě Ben Barry, který působí jako expert na pozemní síly v Institutu pro strategická studia, tím byl překvapen. „Šéf vlády by měl mít na práci lepší věci než dělat vojenská rozhodnutí. Měl by spíš určovat politickou strategii, než aby se utápěl v této každodenní činnosti,“ soudí.

Jako vůdce?

V britské nebo americké armádě velí brigádě sestavené z několika praporů brigádní generál, popřípadě plukovník, který rozhoduje, uvedl list The Guardian. Naopak v ruských ozbrojených silách se rozkazy posílají generálům v poli, kteří mají menší pravomoci. Pokud by Putin skutečně rozhodoval na této úrovni, rozhodoval by i o postupu taktických uskupení o síle praporu s tisícovkou mužů.

Snaha zasahovat přímo do dění v poli byla typická pro Adolfa Hitlera, který své generalitě nevěřil a sám rozhodoval o postupu i na úrovních menších jednotek. Při přepadení Francie a SSSR brzdil příliš rychlý postup svých armád. Když se nepodařilo dobýt Moskvu, odvolal část velitelů, kteří se chtěli stáhnout a uchovat tak sílu jednotek, a sám se postavil i do čela štábu pozemních sil (OKH). Mnoho generálů wehrmachtu jako Hans Guderian to považovali za jednu z příčin drtivých porážek.

Přesně před 80 lety vpadla třetí říše do Sovětského svazu

Historie

Ruská selhání při pokusech obklíčit ukrajinské obránce

Rusko už ztratilo podle ukrajinských zdrojů ve válce 12 generálů, smrt některých přiznalo. Podle listu k tomu vedly neúspěchy invaze, které nutily jít generály blíž k frontě.

Neúspěšný pokus ruských jednotek z minulého týdne přejít u Bilohorivky Severní Doněc, při kterém ruská armáda ztratila nejméně jedno taktické uskupení o síle praporu, vedlo ruské vojenské blogery k tomu, že psali o „nekompetentnosti ruské armády“, uvedl Institut pro studium válek (ISW).

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

Podle expertů tak padl plán obklíčit ukrajinské jednotky na Východě. Původně měly kleště vést z Izjumu a Doněcku. Když se ruské jednotky u Izjumu dostaly pod tlak a Ukrajinci postupovali severovýchodně od Charkova a napadali ruské zásobovací cesty, měla se ruská armáda pokusit o menší obkličovací operaci vedenou od Severního Doněcku. Ta ale po porážce u Bilohorivky také padla. Polský analytik Konrad Muzyka je přesvědčen, že Severodoněck v nejbližších týdnech nepadne: „Moskva nemá dost lidí a vybavení, aby rychle město ovládla.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám