Hlavní obsah

Putin s očkováním proti koronaviru vyčkává

Novinky, Jitka Zadražilová
Moskva

Ruská vakcína proti koronaviru má 97procentní účinnost, prohlásil prezident Vladimir Putin. Sám se chce nechat očkovat, ale zatím počká, až „na doporučení odborníků“. Šéf Kremlu to uvedl na tradiční velké tiskové konferenci, která se pořádá s blížícím se koncem roku. Kvůli pandemii je v nezvyklém formátu. Putin odpovídá na dotazy online ze své rezidence u Moskvy, píše agentura RIA Novosti.

Foto: Aleksey Nikolskyi, ČTK/AP

Velká tisková konference Vladimira Putina, kvůli koronaviru se konala on-line.

Článek

„Poslouchám doporučení našich odborníků, a proto jsem to zatím neudělal. Ale udělám to v první vhodnou chvíli,“ uvedl Putin. Vyjádřil přitom přesvědčení o nezbytnosti všeobecného očkování proti koronaviru. V zemi úřady schválily zatím dvě vakcíny, a to Sputnik V a EpiVakKorona. K výrobě se také připravuje třetí.

Rusko testuje proticovidovou vakcínu pro zvířata

Koronavirus

Debaty o vině za šíření koronaviru Putin odmítl. „Nepadlo obvinění vůči žádné zemi,“ řekl. „Pokud jde o původ nákazy, existuje mnoho pověstí. Žádná nebyla podložena důkazy proti komukoli,“ řekl a pokračoval: „Zdá se mi, že nyní musíme vycházet z něčeho jiného: nehledat viníka, ale spojit úsilí v boji proti problému.“ V této souvislosti chválil ruské zdravotnictví.

Jen rizikové skupiny? V Moskvě naočkují každého, zjistil server

Evropa

„Ani jeden systém na světě nebyl připraven na to, čemu jsme čelili. Žádný takový systém jednoduše neexistuje. Ve srovnání s tím, co se děje ve světě, se náš systém ukázal být efektivnější,“ řekl Putin s tím, že opatřeními, které Rusko přijalo na začátku pandemie, získalo na výrobu vakcíny čas.

Rusko na rozdíl od jiných států nevyhlásilo celostátní přísný lockdown. Přijímaná opatření proti šíření koronaviru jsou zcela v režii jednotlivých ruských regionů. Plošně platí pro občany Ruské federace zákaz vycestování do zahraničí. Cizinec, který se chce dostat do Ruska, musí předložit negativní test na covid-19. Omezila se letecká spojení. V mnohých regionech byla přijata opatření stejná jako v západních evropských zemích, například v Petrohradě byly zakázány veřejné akce včetně kulturních a sportovních. Ve veřejné dopravě a obchodech je povinnost nošení roušek a rukavic. Za porušení hrozí pokuta 4000 rublů (1200 korun).

Od začátku pandemie bylo na světě infikováno koronavirem asi 74,2 milionu lidí, více než 1,6 milionu lidí zemřelo. V Rusku bylo potvrzeno 2 762 668 nakažených a 49 151 v souvislosti s koronavirem zemřelo.

Pomoc Trumpovi vyloučena

Pokud se týká vztahů s USA, Putin doufá, že vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách pomůže řešit nynější problémy v rusko-amerických vztazích. Šéf Kremlu rozhodně vyloučil jakékoliv vměšování do ruských voleb a odmítá, že odcházejícímu prezidentovi Trumpovi pomohli v roce 2016 ruští hackeři.

Tvůrci ruské vakcíny Sputnik V popřeli, že by se na ni nesmělo osm týdnů pít

Evropa

Rusům slibuje, že podíl populace žijící pod hranicí chudoby klesne do roku 2030 ze 13,5 procenta na 6,5 procenta. „Je samozřejmě špatné, že zůstane i 6,5 procenta, musíme však vycházet z reality. Cíl je ambiciózní, ale uskutečnitelný,“ řekl Putin. Připomněl, že v roce 2000 žilo pod hranicí životního minima 29 procent populace. V roce 2017 to podle jeho slov bylo 12,3 procenta. „Nyní kvůli pandemii se tento podíl zvýšil na 13,5 procenta. Je to asi 20 milionů lidí, je to samozřejmě hodně,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám