Hlavní obsah

Jen rizikové skupiny? V Moskvě naočkují každého, zjistil server

Právo, doh, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ačkoliv v první vlně měly být v Rusku proti koronaviru očkovány jen rizikové skupiny, přinejmenším v metropoli Moskvě a okolí je realita jiná, hlásí zpravodajové webu Meduza. Podrobné pokyny, jak se k vakcíně dostat, se objevily na komunikační síti Telegram.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sněhem zasypané Rudé náměstí ruské metropole.

Článek

Podle instrukcí starosty města Sergeje Sobjanina se mohou nechat Sputnikem V očkovat Moskvané, kteří s sebou přinesou pas, číslo své zdravotní pojistky a dokument, který prokáže, že jsou zaměstnaní buď ve zdravotnictví či v lékařství. Tyto dvě skupiny považuje Rusko za rizikové a právě pro ně je určena vakcína, která ještě neprošla všemi klinickými testy.

Jenže ne po celé Moskvě se tato nařízení dodržují a očkovat proti koronaviru se tak mohou i další lidé, kteří na to v podstatě nemají právo.

V chatovací skupině na Telegramu lidé sdílejí zaručené tipy: ve městě Chimki u Moskvy je například zapotřebí zeptat se „vrchní sestry Olgy Pavlovny”, zároveň je třeba přicházet po pěti, protože jedna ampulka obsahuje pět dávek.

Tvůrci ruské vakcíny Sputnik V popřeli, že by se na ni nesmělo osm týdnů pít

Evropa

Pracovníci několika nemocnic na perimetru Moskvy otevřeně říkají, že vakcína je dostupná komukoli a nezáleží na jejich profesi. Jedná se o špitály právě v Chimki, ale také Nachabinu, Krasnogorsku a Reutově.

„Jen peníze nepomohou, když nevíte, kde zaplatit. Pokud někdo ví, ať napíše,“ zní zase další dotaz na webu. „Lékaři, kteří nechtějí být očkováni, prodávají své vakcíny za sto tisíc rublů (30 tisíc Kč – pozn. red.),“ vylíčil anonym na webu.

Oxford zkusí spojení své vakcíny s ruským Sputnikem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám