Hlavní obsah

Průzkum: Válčení na Ukrajině schvaluje 57 procent Rusů. Pro jsou hlavně ti starší

Moskva

Pro okamžité ukončení ruských vojenských operací (invaze) na Ukrajině se v čerstvém průzkumu veřejného mínění vyslovilo 30 procent oslovených Rusů. 57 procent oslovených je naopak toho názoru, že je v útočné válce nutné pokračovat. Napsal to server Meduza s odvoláním na výsledky neveřejného výzkumu, který na zakázku Kremlu uskutečnila společnost VCIOM. Kreml i VCIOM se zdržely vyjádření.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Příslušníci námořnictva na přehlídce v Moskvě

Článek

Ukázalo se, že se názor na válku významně liší v různých věkových skupinách a také mezi obyvateli venkova či menších měst a Rusy z velkoměst.

Pro ukončení války bylo 56 procent dotázaných ve věku 18 až 24 let, pro pokračování jen 19 procent. Ve věkové kategorii 25 až 34 let ukončení války podporovalo 43 procent dotázaných a 41 proti bylo pro pokračování. Se stoupajícím věkem počet přívrženců války rostl: u Rusů starších 60 let to bylo již 72 procent dotázaných.

U Melitopolu hoří ruská vojenská základna, další údery Ukrajinců následují

Evropa

V Moskvě a v Petrohradu, dvou největších ruských městech, si ukončení války přálo okolo dvou pětin dotázaných, 48 procent bylo pro pokračování. Nejvíce podporovatelů války – 62 procent – žilo v dalších městech s více než milionem obyvatel. Kolik lidí se zmiňovaného průzkumu účastnilo, není jasné.

Vliv televize

Společnost VCIOM na žádost Kremlu také zkoumala souvislost mezi podporou války a vlivem médií. Mezi „aktivními uživateli internetu“ 47 procent dotázaných chtělo skoncovat s válkou a 35 procent bylo pro její pokračování. Naopak mezi televizními diváky si konec války přálo jen 22 procent dotázaných, zatímco 68 procent podpořilo další válčení.

Meduza, založená ruskými novináři, operuje z lotyšské Rigy, v samém Rusku ji úřady nejprve loni označily za „zahraničního agenta“ a krátce po vypuknutí války proti Ukrajině ji zakázaly.

Putin s Lavrovem skončí ve vězení, je přesvědčen ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám