Hlavní obsah

Policie zná totožnost teroristy z taxíku v Liverpoolu

Britská policie v pondělí odhalila totožnost muže, který zahynul při nedělním výbuchu v taxíku u ženské nemocnice v Liverpoolu. Byl jím 32letý Imád Svílmín, syrský žadatel o azyl. Policie incident vyšetřuje jako teroristický čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch před liverpoolskou nemocnicí zachytila bezpečnostní kameraVideo: Reuters

 
Článek

Se jménem Svílmína jsou spojeny byty na dvou adresách v Liverpoolu, kde policie provedla domovní prohlídky.

Žádné další informace o podezřelém policie oficiálně nesdělila. Bulvární list The Daily Mail ale napsal, že Imád Džamíl Svílmín byl syrský žadatel o azyl, který většinu svého života žil v Iráku a do Británie přišel už před lety. V Británii přijal jméno Enzo Almeni, aby zvýšil své šance v azylovém řízení a v roce 2017 údajně konvertoval ke křesťanství. Podle Daily Mailu kolem roku 2014 podstoupil psychiatrickou léčbu poté, co byl v Liverpoolu zadržen s nožem.

Krátce poté, co v neděli taxíku vybuchla podomácku vyrobená bomba, z něj vyběhl jeho řidič, který útočníka s náloží ve voze zamkl. Duchapřítomnost, při níž přišel taxikář David Perry málem o život, ocenil už i britský premiér Boris Johnson.

Taxikář z Liverpoolu byl v době exploze v autě, smrti unikl o fous, ukazuje video

Zahraniční

Motiv útoku nicméně zůstává nejasný. „Ačkoli motivaci tohoto incidentu ještě musíme porozumět, vzhledem ke všem okolnostem byl prohlášen za případ terorismu,” řekl o nedělní explozi šéf protiteroristické policie v severozápadní Anglii Russ Jackson. Podle agentury AP vysvětlil, že nyní bude pokračovat vyšetřování, jehož cílem je zjistit, jak bylo výbušné zařízení sestrojeno, jaký byl motiv činu a zda se na něm podílel ještě někdo další.

Už předtím bylo známo, že při explozi zemřel pasažér taxíku a zranění utrpěl jeho řidič a že na základě protiteroristického zákona byli zadrženi tři muži ve věku 21 až 29 let. Jackson v pondělí uvedl, že zadržen byl ještě čtvrtý muž.

Hrdina z Liverpoolu: Taxikář si všiml výbušnin a zamkl atentátníka v autě

Evropa

Podle deníku Daily Mail detektivové pracují s verzí, že bombu do vozu přinesl pasažér a zařízení se mu nepodařilo správně odpálit.

Původním cílem útoku měla prý být anglikánská katedrála, kde se konala vzpomínková akce ke Dni válečných veteránů. Kvůli dopravním uzavírkám ve městě ale nakonec údajný terorista požádal o vysazení před zmíněnou nemocnicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám