Hlavní obsah

Podvratné akce Ruska v Evropě má na svědomí supertajná jednotka

Ruské operace, které se snaží destabilizovat Evropu, provádí utajená jednotka ruské vojenské rozvědky GRU s číslem 29155, uvedl list The New York Times s odvoláním na tajné agenty čtyř západních zemí. Stála za destabilizací Moldávie, otrávením obchodníka se zbraněmi v Bulharsku, pokusem o puč v Černé Hoře i pokusem otrávit bývalého ruského agenta Sergeje Skripala novičokem.

Foto: MIVD

Pas vyhoštěného agenta Alexeje Morence

Článek

Podle západních expertů tyto akce a zřejmě i několik dalších, jejichž cílem je destabilizace situace v Evropě, podnikla supertajná jednotka GRU 29155, která funguje už deset let, ale západní tajné služby se o její existenci dozvěděly až nedávno. Její akce ukazují, jak moc velkou pozornost věnuje ruský prezident Vladimir Putin boji se Západem.

Aktivity jednotky 29155 jsou tak tajné, že o nich nemají informace ani ostatní operativci GRU, uvedl list. Západní zpravodajské služby poprvé odhalily tento útvar v roce 2016 po nezdařeném pokusu o převrat v Černé Hoře, jehož součástí měla být vražda tamního premiéra a obsazení parlamentní budovy, aby země nevstoupila do NATO. Loni v březnu se dva agenti jednotky 29155 pokusili v jižní Anglii otrávit bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji armádním jedem novičok. Investigativní novináři za útočníky označili ruské agenty Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina.

Agenti volně cestují

Na rozdíl od jednotek GRU 26165 a 74455, které v roce 2016 napadly servery americké Demokratické strany a zveřejnily ukradenou e-mailovou komunikaci poškozující Hillary Clintonovou, příslušníci této jednotky nepůsobí v bezpečí Moskvy. Její agenti volně cestují Evropou. V čele jednotky, kde působí i vyznamenaní veteráni válek v Afghánistánu, Čečensku nebo na Ukrajině, stojí podle listu generálmajor Andrej Averjanov, který v roce 1988 absolvoval vojenskou akademii v Taškentu a pak zřejmě bojoval v první a druhé čečenské válce.

Druhý Rus z kauzy Skripal je prý lékař GRU Miškin

Evropa

„Je to jednotka GRU, která byla už roky aktivní v Evropě,“ řekl nejmenovaný evropský bezpečnostní představitel. „Bylo překvapením, že se Rusové, GRU a tato její jednotka cítili tak svobodní, že mohli provádět tuto extrémně škodlivou činnost ve spřátelených zemích a pokračovat v ní. To byl šok,“ dodal.

I když se na jednotku poprvé narazilo při pokusu o převrat v Černé Hoře, do centra pozornosti se dostala až loni po pokusu otrávit bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, za který ale zaplatila životem chudá Britka Dawn Sturgessová. Její přítel jí dal lahvičku, kterou našel vyhozenou. Myslel si, že je v ní parfém, jenomže tam byl nervový jed novičok.

Britské úřady obvinily ruské agenty Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina z převozu novičoku do Británie a pokusu otrávit Skripala. Podle listu The New York Times však byla operace mnohem komplexnější, než se dříve uvádělo. Už rok před akcí odcestovali do Velké Británie tři operativci z jednotky 29155, aby si akci vyzkoušeli nanečisto. Jedním z nich byl Miškin, druhý použil pseudonymu Sergej Pavlov a třetí, který použil jméno Sergej Fedotov, na akci dohlížel.

Novináři prý objevili podle čísel pasů další možné agenty GRU

Zahraniční

Fedotov a Pavlov byli zapojeni i do šestičlenného týmu, který se pokusil v roce 2015 dvakrát otrávit bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva.

Šéf MI6: Je to trvající hrozba

Ředitel britské výzvědné služby MI6 Alex Younger uvedl k ruským akcím: „Je vidět intenzivní program působení a jsou v něm často zapojení stejní lidé.“ Zmínil především akci v Černé Hoře a pokus otrávit Skripala. „Vyhodnocujeme, že je tu trvající hrozba ze strany GRU a dalších ruských zpravodajských služeb,“ řekl Younger, který ale neuvedl žádnou konkrétní jednotku.

Agent GRU Čepiga z kauzy Skripal prý řídil útěk exprezidenta Janukovyče na Krym

Evropa

Z ruských veřejných záznamů plyne, že v roce 2012 ruské ministerstvo obrany vyznamenalo tři jednotky GRU. Jednou byla právě 29155, další byla 74455. Obě se zapojily do hackerského útoku na servery americké Demokratické strany s cílem ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016. Tou třetí byla 99450, jejíž příslušníci byli zapojeni do anexe Krymu.

Jeden bývalý příslušník GRU, který ví o existenci jednotky 29155, řekl listu, že se specializuje „na přípravu diverzních akcí ve skupinách i jednotlivě, na bombové atentáty, a vraždy“. Podle něj v ní slouží zkušení lidé a důstojníci, kteří pracují tajně jako mezinárodní agenti.

Série selhání GRU

Evropští experti však byli zaskočeni i tím, jak často byla jednotka neúspěšná. Přežili Skripal i Gebrev, převrat v Černé Hoře nevyšel, a ještě upoutal velkou pozornost. Obávají se však, že úspěšné operace neodhalili.

O lapsech svědčí i to, že se po pokusu zabít Skripala podařilo investigativním novinářům ze skupiny Bellingcat odhalit identitu některých lidí zapojených do této akce i do operace proti mezinárodní antidopingové organizaci WADA. Příslušníci skupiny například měli pasy s čísly následujícími po sobě.

Bývalý šéf tajných služeb v Estonsku Eerik-Niiles Kross ale uvedl, že i takovéto akce mají svůj význam: „Jsou součástí psychologické války. Chtějí, aby se o nich vědělo. Je to součást hry.“

Fatální přehmaty ruské rozvědky: Odhalených agentů jsou stovky

Evropa

List ovšem pomíjí soupeření ruské tajné služby FSB a vojenské rozvědky GRU a ministerstva vnitra a obrany.

Člen bezpečnostního výboru ruské Státní dumy Andrej Lugovoj však článek zpochybnil: „Bylo by těžké vymyslet si dobrodružnější scénář pro fantastický thriller.” Podle Lugového, obviněného v Británii z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, je článek newyorského listu „absurditou, která je v rozporu se zdravým rozumem”, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám