Hlavní obsah

Fatální přehmaty ruské rozvědky: Odhalených agentů jsou stovky

Série skandálů kolem ruských tajných agentů působících v zahraničí může skončit čistkou ve vojenské rozvědce GRU. Spekulují o tom ruská média v souvislosti s odhalením totožnosti druhého údajného ruského agenta, který se v březnu na jihu Anglie podílel na pokusu otrávit dvojitého agenta Sergeje Skripala, a zveřejněním jmen 305 možných agentů GRU.

Foto: MIVD

Pas vyhoštěného agenta Morenece

Článek

Spekulace o ohrožených postech vysokých důstojníků GRU se opírají o nepotvrzené informace serveru MBCh-Media, který financuje odpůrce Kremlu, odsouzený bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij. Uvedl, že se v sobotu v centrále ruského ministerstva obrany konala porada věnovaná skandálům pracovníků GRU v Nizozemsku, USA, Británii nebo Černé Hoře. Agenti vojenské rozvědky si tam podle jejích účastníků počínali krajně neodpovědně a nedodržovali elementární zásady konspirace.

Viník odpovědný za skandální vyhoštění čtyř údajných ruských agentů z Nizozemska, kde se podle tamních úřadů pokoušeli proniknout do počítačové sítě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), se podle MBCh-Media už našel. Je jím údajně druhý tajemník ruského velvyslanectví v Haagu Konstantin Bachtin, který hackerský útok na OPCW koordinoval. Nizozemská kontrarozvědka odposlouchávala jeho telefon a přípravy k tajné operaci sledovala od samého počátku.

Foto: Bellingcat

Karta majitele vozidla Morenece se sídle na adrese vojenského útvaru 26165

Neopatrní ale byli i sami agenti. Jeden měl v občanském průkazu bydliště na adrese sídla Vojenské akademie ministerstva obrany. Laxní byli i další. Alexej Morenec zase uváděl, že vlastní auto Lada, které je registrováno na adrese sídla vojenského útvaru 26165.

Investigativní skupina Bellingcat ve spolupráci s ruským serverem The Insider se zaměřila na registr vozidel a sestavila seznam 305 lidí ve věku 27 až 53 let, kteří podle údajů úřadů vozidla registrovaná na této adrese používali. Seznamy obsahují jejich celá jména, čísla občanských průkazů i mobilní telefony a adresy, ty ale skupina začernila.

I když nemusí nutně jít jen o agenty GRU, jde o jeden z nejmasovějších úniků totožnosti příslušníků armády v útvaru, který je spojován s GRU. Příslušníkem tohoto útvaru je Dmitrij Sergejevič Badin, který je na seznamu sedmi hledaných ruských agentů kvůli hackerským útokům. V haagské partě ale nebyl. [celá zpráva]

Foto: FBI

Sedm ruských agentů hledaných kvůli hackerským útokům

Vazba na traviče Skripala

Druhý tajemník ruského velvyslanectví v Haagu Bachtin je údajně přítelem agenta GRU Anatolije Čepigy, který se údajně pod jménem Ruslan Boširov pokusil v březnu v Salisbury otrávit agenta Skripala a jeho dceru. Boširova s Čepigou ztotožnila skupina Bellingact na základě podobnosti fotografií v dokumentech. Více důkazů ale neuvedla. [celá zpráva]

I totožnost druhého traviče odhalila v pondělí investigativní skupina Bellingcat. Podle ní jde o Alexandra Miškina, lékaře ve službách GRU, který do Británie přijel pod krycím jménem Alexandr Petrov. [celá zpráva]

Už v září si podle MBCh-Media prezident Vladimir Putin, sám bývalý agent kontrarozvědky KGB a později šéf její nástupnické organizace FSB, povolal náčelníka GRU Igora Korobova. Ten prý si po návratu domů stěžoval na nevolnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám