Hlavní obsah

Po ruském ostřelování hořely dva terminály pro export zemedělských produktů v Mykolajivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ostřelování ve středu večer zasáhlo dva terminály pro vývoz obilí a rostlinných olejů v ukrajinském přístavním městě Mykolajiv. Oba zvplanuly. Agenturám AFP a Bloomberg to sdělili jejich provozovatelé, společnosti Bunge a Viterra.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Vybombardovaný sklad obilí v Mykolajivu

Článek

Přístavní terminál pro rostlinné oleje Evri, který patří společnosti Viterra, byl „poškozen raketovým útokem“, při němž byla jedna osoba lehce zraněna, uvedl mluvčí firmy. Hořela dvě sila, třetí bylo poškozeno.

Terminál Viterry dokončený v roce 2020 má skladovací kapacitu 160 000 tun a umožňuje vyvážet 1,5 milionu tun rostlinných olejů ročně. Ukrajina je velkým světovým exportérem slunečnicového oleje. Viterru z půlky vlastní spolenčost Glencore

Terminál společnosti Bunge se zařízením pro nakládku lodí a výrobnou rostlinného oleje, byl uzavřen od prvního dne ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Jeho zásah ruskými raketami potvrdila mluvčí společnosti s tím, že u požáru museli zasahovat mykolajivští hasiči. .

Bunge neuvedla, co přesně hořelo. Její hlavní terminál byl dokončen v roce 2011 a zahrnuje kromě sil i zařízení na zpracování oleje a nakládku. Sila umožňují skladovat 150 000 tun a roční objem vývozu činil asi tři miliony tun, přičemž se exportovala především sója, slunečnice a pšenice.

Satelitní záběry potvrzují krádež ukrajinského obilí a pokles osetých ploch

Evropa

Útok v den jednání 

K útoku došlo v den, kdy ruská a turecká delegace jednající v Moskvě o vývozu obilí z ukrajinských přístavů měla v Moskvě pozitivní schůzku. Expert Rabobank ale varoval: „I když by bylo dnes dosaženo dohody, zajištění bezpečného průchodu by mohlo trvat měsíce. Návrat ukrajinského vývozu k normálu není na obzoru.”

Satelitní snímky zachycují zkázu ukrajinského obilí

Evropa

Podle Ankary ve středu z ukrajinského přístavu Mariupol vyplula první zahraniční loď od začátku ruské invaze.

Ukrajinské přístavy Mykolajiv a Oděsa jsou od začátku konfliktu blokovány, což znemožňuje vývoj zemědělských produktů z Ukrajiny. Jednání mezi Ruskem a Tureckem o otevření námořních koridorů zatím nepřinesla konkrétní výsledky.

Rusko jedná s Tureckem o koridoru pro obilí v Černém moři

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám