Hlavní obsah

Orgány EU vymazaly Islámský stát z velké části internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Belgičtí soudní vyšetřovatelé ve spolupráci s policejními a soudními orgány dalších zemí EU v posledních dnech zakročili proti Islámskému státu (IS) na internetu, uvedla belgická prokuratura a unijní policejní agentura Europol. Akce podle agentury Reuters vyřadila z provozu několik serverů, které využívá IS. Použity byly i hackerské útoky.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Mluvčí belgické federální prokuratury Eric Van Der Sypt

Článek

Operace skončila po čtyřech dnech v neděli a podle AFP a televize BFMTV při ní belgičtí agenti podnikli i kybernetické útoky na stránky radikálů. Experti při akci identifikovali přes 26 000 případů obsahu na podporu IS a tyto materiály předali devíti poskytovatelům internetových služeb, kteří dostali za úkol je zablokovat. Operace se soustředila na účty a stránky spojené s agenturou Amak, což je propagandistický orgán IS, protože na ten se při vyšetřování zaměřila belgická prokuratura.

„Na chvíli jsme je vyřadili. Zmizeli ze značné části internetu. Mnoho účtů bylo deaktivováno a webových stránek vyřazeno z provozu,” řekl na pondělní tiskové konferenci Europolu mluvčí belgické federální prokuratury Eric Van Der Sypt. „V tuto chvíli nemohu říct, že to je na 100 procent, uvidíme, jak se z toho oklepou. Ale nejsme naivní, první útok v roce 2018 je nezastavil v tom, aby se vrátili.“

Erdoganův vánoční dárek pro Evropu: Ještě letos pošle stovky islamistů

Evropa

Podle něj je to bude stát velké úsilí. Belgičtí agenti byli loni zapojeni do vlny útoků na Amak, ze které se však radikálové rychle zotavili. „Byli jsme tím trochu překvapeni, a proto jsme to tentokrát zkusili udělat lépe. Vypadá to, že operace byla úspěšná.“

Intervenci podpořila vedle Europolu také unijní agentura Eurojust a podílelo se na ní 12 členských zemí EU, uvedla ČTK.

Ve Španělsku místní policisté zatkli člověka podezřelého z ústřední role při šíření propagandy IS. S úřady pak spolupracovaly technologické firmy Google, Twitter nebo Instagram a rovněž komunikační aplikace Telegram.

Obdivoval džihádisty a v pražském bytě měl kila výbušnin. Dostal 6,5 roku

Krimi

Právě služba Telegram, která umožňuje šifrovanou komunikaci, byla údajně hlavním článkem internetových aktivit teroristů. Europol ale spolupráci s Telegramem vyzdvihl a uvedl, že výsledkem bylo vytlačení ”významného podílu klíčových hráčů v síti IS” z této platformy.

„Aktivity IS nejsou jen na bojišti. Skrze tyto mediální kanály v našich zemích radikalizovali a naverbovali velký počet zahraničních bojovníků,” uvedl Van Der Sypt. Aktivity, proti kterým nyní úřady zakročily, podle něj mají přímou spojitost s radikalizací evropských občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám