Hlavní obsah

Erdoganův vánoční dárek pro Evropu: Ještě letos pošle stovky islamistů

– Ankara

Turecko vyhostí většinu cizinců zadržených kvůli vazbám na teroristické hnutí Islámský stát (IS) do konce roku. A v případě Evropy, kam mají zamířit stovky džihádistů, si dá na svižném průběhu deportací obzvlášť záležet. Agentuře Reuters to v úterý řekl ministr vnitra Süleyman Soylu.

Foto: Mustafa Kamaci/presidential Pres, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Článek

„Počet zadržených, které repatriujeme do konce roku, závisí na tom, jak dlouho bude proces trvat, ale zvláště v případě Evropy už je vše v běhu,“ řekl ministr.

S deportacemi zajatých bojovníků IS, jejich rodinných příslušníků a dalších podezřelých s vazbami na islamisty začalo Turecko minulý týden. Do vlasti se už vrátilo mimo jiné několik občanů Německa, Brit, Dán a Američan.

Deportovaný islamista uvízl v zemi nikoho

Svět

Ankara dlouhodobě kritizuje západní státy za to, že nechtějí přijímat zpět své občany, kteří odešli bojovat do Sýrie nebo Iráku v řadách IS. Evropské země tyto lidi považují za bezpečnostní hrozbu a řadě z nich kvůli tomu i odebraly občanství.

V tureckých věznicích je podle úřadů zadržováno asi 1000 radikálů z IS, z toho asi 700 lidí jsou cizí státní příslušníci.

Stoupenkyni Islámského státu po návratu do Německa ihned zatkla policie

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám