Hlavní obsah

Orbán chce po Velikonocích uvolňovat navzdory vysoké úmrtnosti na covid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po Velikonocích by měl překročit počet očkovaných v Maďarsku 2,5 milionu osob a může začít postupné uvolňování. Rozhlasové stanici Kossuth to řekl premiér Viktor Orbán.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Maďarsko přitom drží rekord v počtu úmrtí za den v celé Evropě a maďarská lékařská komora žádá ministerstvo vnitra, aby prověřilo, zda invazní umělá plicní ventilace pacientů s covid-19 probíhá v zemi v pořádku. V některých nemocnicích totiž dosáhla úmrtnost těchto pacientů až 95 procent.

Orbán navzdory tomu tvrdí, že jako první by se měly otevřít obchody a služby s tím, že bude platit omezený počet zákazníků. „Pokud si někdo myslí, že britskou mutaci je možné zastavit zákazy a zavíráním, je na omylu. Je možné ji pouze zpomalit. To, co fungovalo v první a ve druhé vlně, v případě této mutace už nefunguje,“ řekl Orbán.

Orbán dostal čínskou vakcínu. Třetí vlna bude silnější, varuje

Evropa

Do příštího pátku by měli být podle premiéra očkováni všichni ve věku nad 65 let, kteří se zaregistrovali do systému. Podle Orbána nastane období, kdy bude k dispozici víc vakcín než registrovaných žadatelů. Příslušné orgány pak prověří možnost očkování mladých lidí.

„V polovině dubna bychom měli dosáhnout tři miliony očkovaných, a to bude další krok k tomu, abychom se mohli vrátit ke starému životu,“ dodal Orbán. V Maďarsku zaznamenali 9055 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 267 lidí.

V nemocnicích je 11 747 pacientů s covidem, z nichž je 1467 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 670 776 lidí a v souvislosti s ním zemřelo 21 262 osob. V desetimilionové zemi už bylo očkováno první dávkou 2 156 680 osob, z nichž 863 195 dostalo i druhou dávku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám