Hlavní obsah

O použití Sputniku V mluvili s Putinem Merkelová a Macron

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron probírali na úterní videokonferenci také použití ruské vakcíny Sputnik V v zemích EU, uvedl Kreml. Podle jeho prohlášení se jednalo o šancích na schválení této vakcíny evropskou lékovou agenturou EMA, o možných dodávkách a případné společné výrobě. Jednání potvrdila stanice Deutsche Welle.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

Německá vláda už minulý týden uvedla, že by nebránila použití Sputniku V, pokud by ho schválila EMA. Mluvčí kancléřky Steffen Siebert řekl, že v případě, že dá EMA Sputniku zelenou, stálo by jeho použití za zvážení i pro Německo. Kancléřka sdělila, že „by se měla používat každá vakcína, která byla schválená“.

Námitky Francie

Francie je skeptičtější. Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian minulý týden obvinil Rusko a Čínu, že využívají svých vakcín, aby získaly vliv. „Z hlediska toho, jak je to vedeno, je to spíše prostředek propagandy a agresivní diplomacie než prostředek solidarity a zdravotní pomoci,“ řekl Le Drian francouzské stanici France Info.

Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu vakcín Sputnik V

Koronavirus

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton, který vede v EU očkovací skupinu, uvedl, že sedmadvacítka „vůbec nepotřebuje Sputnik V, protože má kapacitu dodat 300 až 350 milionů dávek do konce června“.

Eurokomisař: Evropa dosáhne do 14. července imunity, Sputnik nepotřebujeme

Evropa

Výrobce Sputniku V na to reagoval slovy: „Pokud je to oficiální pozice EU, tak nás o tom, prosím, informujte, protože kvůli vaší politické podjatosti pak není žádný důvod žádat o schválení od EMA.“ Experti EMA by měli v dubnu navštívit Rusko, aby posoudili výsledky klinických testů a výrobu vakcíny.

Ruská firma R-Pharm, která působí i v Německu a žádost o registraci podala, uvedla minulý týden, že očekává společnou výrobu vakcíny v bavorském Illertissenu s tím, že by první dávky měly být k dispozici v červnu. Vakcína by se mohla vyrábět i v Itálii, Francii a ve Španělsku.

Shoda na dohodě s Íránem

Při telekonferenci se jednalo dále i o íránském jaderném programu, všichni se podle Deutsche Welle shodli na podpoře udržení této dohody.

Hovořilo se i o konfliktech na východě Ukrajiny, v Sýrii a Libyi.

Putin odpovídal i na dotaz ohledně vězněného Alexeje Navalného. Žádná ze stran ale nespecifikovala, jak zněla otázka a jaká byla odpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám