Hlavní obsah

Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu vakcín Sputnik V

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko jedná s Ruskem o dodávkách milionu vakcín Sputnik V. Podmínkou je, aby se očkovací látka ukázala jako účinná a bezpečná, napsala agentura APA. Očkovací preparát nemá schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), která jej momentálně stále posuzuje.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Úřad rakouského kancléře uvedl, že byla podepsána dohoda o mlčenlivosti ohledně výměny dokumentů spojených s možnými dodávkami ruské vakcíny do země. Uvedl také, že Moskva nabídla dodávky 300 tisíc vakcín v dubnu, 500 tisíc v květnu a 200 tisíc začátkem června. Konečné rozhodnutí o koupi ruské očkovací látky ale zatím ve Vídni nepadlo.

Kancléř Sebastian Kurz koncem února telefonicky hovořil o možných dodávkách vakcín Sputnik V do Rakouska s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a později i s Kirillem Dmitrijevem, ředitelem ruského Fondu přímých investic (RDIF) zodpovědného za distribuci vakcín.

Jako na bazaru. Rozdělování vakcín v EU není spravedlivé, rozčílil se rakouský kancléř

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober dnes uvedl, že se „v současné době zkoumají všechny možnosti“, jak obyvatelstvu co nejrychleji umožnit přístup k co největšímu počtu otestovaných vakcín. „Jedna věc je jasná: každá vakcína použitá v Rakousku musí být účinná a bezpečná,“ řekl ministr.

Rakouským lékařům došla trpělivost. Snaží se sami nakupovat ruskou vakcínu

Koronavirus

Kancléř dosud uváděl, že předpokladem pro uskutečnění dodávek do Rakouska je schválení ruské vakcíny evropskou lékovou agenturou. V nejnovějším stanovisku uvedl, že by dodávky vakcín neměly být posuzovány s „geopolitickými klapkami na očích“. „Jediné, co se smí počítat, je účinnost a bezpečnost očkovací látky, nikoliv země původu,“ dodal.

Rakousko kašle na Unii a hledá cesty k dostatku vakcín

Koronavirus

„Když Rakousko dostane dodatečný milion dávek vakcín, bude možné se dříve vrátit k normalitě a budeme moci zachránit mnoho lidských životů a pracovních míst,“ uvedl Kurz.

Kancléř dříve tento měsíc ostře kritizoval systém přidělování covidových vakcín v rámci Evropské unie, který podle něj není spravedlivý. Tvrdí, že určité státy získají dostatečný počet očkovacích látek k imunizaci celého svého obyvatelstva již v květnu, zatímco jiné až koncem léta či na podzim. Jako příčinu označil postranní jednání, při němž členské země uzavíraly dodatečné dohody s farmaceutickými firmami.

Reklama

Výběr článků

Načítám