Hlavní obsah

Německý parlament drtivou většinou podpořil dodávky těžkých zbraní Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý parlament schválil ve čtvrtek velkou většinou hlasů návrh vlády a opozice na dodávku těžkých zbraní na Ukrajinu. Ze 693 poslanců se jich pro vyslovilo 586, stovka návrh odmítla a sedm poslanců se hlasování zdrželo.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Spolkový sněm podpořil dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu.

Článek

Spolková vláda současně získala výslovnou podporu pro všechny kroky, které dosud v případě ukrajinského konfliktu podnikla. V rezoluci Spolkový sněm vyzývá vládu, aby podporovala snahy o dosažení příměří na Ukrajině a v případě potřeby aby Německo zajistilo soulad s partnery EU a NATO.

Spolková vláda by měla „tam, kde je to možné, urychlit dodávku vybavení a zároveň rozšířit dodávku o těžké zbraně a složité systémy, aniž by byla ohrožena schopnost Německa bránit alianci“.

Německo nabídlo Česku kompenzace za zbraně pro Ukrajinu, píše Die Welt

Válka na Ukrajině

Vláda by měla podle poslanců „zjistit, zda je možné předat další zbraně, a aktivně se obrátit na jiné země, aby jim nabídly výměnu“, podporovat výcvik na dodaných zbraňových systémech „v Německu nebo na území NATO“ a co nejrychleji vyplnit mezery ve vybavení, které bundeswehru vzniknou.

AfD je proti dodávkám, aby se konflikt neprodlužoval

Proti dodávkám zbraní na Ukrajinu se postavila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která je označována jako populistická až krajně pravicová. Šéf AfD Tino Chrupalla varoval, že poskytování výzbroje Ukrajině jen konflikt prodlužuje a navíc by to mohlo Německo vtáhnout do války.

Proti vyzbrojování Ukrajiny byla i postkomunistická Levice, která sice ruskou invazi odsoudila, trvá ale na diplomatickém řešení. Levice se také obává možného vyhrocení konfliktu, který by mohl vyústit v jadernou válku.

S gepardy od Němců pro Ukrajinu bude problém. Švýcaři vetovali vývoz munice

Evropa

Kancléř Olaf Scholz ještě minulý týden vysvětloval svůj odmítavý postoj k dodávkám těžkých zbraní Kyjevu tím, že německá armáda z velké části vyčerpala možnosti dodávat další zbraně ze svých zásob a obavami z možného rozpoutání třetí světové války Ruskem. Po domácí i zahraniční kritice vláda v pondělí schválila poskytnutí obrněnců Gepard Ukrajině. Pro tyto obrněnce chce Berlín zajistit i munici. Tu nyní odmítá dodat Švýcarsko s odkazem na svou neutralitu.

Nesmí dojít k jaderné válce, plynové embargo nepomůže, tvrdí německý kancléř

Evropa

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová v úterý na mezinárodní konferenci o Ukrajině na americké základně Ramstein v Německu řekla, že Berlín se chce nyní zaměřit i na poskytování zbrojních kompenzací východoevropským spojencům, pokud ti přenechají své postsovětské vybavení ukrajinské armádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám