Hlavní obsah

Největší německý zásobník plynu stojí, tvrdí ruská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Moskva

Největší německý zásobník plynu v Rehdenu od 1. dubna stojí. Plynem se neplní, ani se z něj plyn neodebírá, uvedl ruský server Eurasia Daily s odvoláním na firmu Astora, která ho spravuje spolu s dalšími dvěma. Astora je dceřinou firmou společnosti Gazprom Germania GmbH, ze které odešel ruský Gazprom a od dubna ji spravuje německá Federální správa sítí.

Foto: Profimedia.cz

Zásobník plynu v německém Rehdenu.

Článek

Podle Astory se 1. dubna v sedm ráno, hodinu poté, co začíná nový odběrný den, zastavila veškerá činnost. Plyn se ze zásobníku neodebírá ani se do něj nedoplňuje. Předtím se plynem plnil a dodával ho do německé plynové sítě. Ke 4. dubnu v něm bylo 21 milionů kubických metrů zemního plynu, přitom může skladovat až 3,9 miliardy kubíků plynu.

Oba další dva zásobníky spravované Astorou – Heidach v Rakousku a Jemgum v Německu – jsou v provozu a plyn jimi prochází, napsal server.

Banky: Pokud se zastaví dodávky ruského plynu a ropy, Německo čeká hluboká recese

Ekonomika

Převedení německého Gazpromu pod federální správu produktovodů označil tento týden ministr hospodářství Robert Habeck za naprosto nezbytný krok: „Musí být pod správou regulátora, aby nebyly ohroženy dodávky plynu. Jsme si vědomi své odpovědnosti při zabezpečení dodávek plynu,“ uvedl ředitel Federální správy sítí Klaus Miller, „naším cílem je zajistit, aby byl Gazprom Germania spravován v souladu se zájmy Německa a Evropy.“

Ruská média zprávě věnují velkou pozornost, na Západě se o ní však neinformuje a není tudíž jasné, zda nejde o technický problém v Rehdenu, kterého se Rusové chopili, protože otázky dodávek plynu využívají jako politický trumf.

Gazprom odchází z Německa

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám