Hlavní obsah

Nejde o biologii, ale o kulturu. Orbán vysvětloval svou řeč o ochraně maďarské rasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán se při své čtvrteční návštěvě Vídně vrátil ke svému víkendovému proslovu o zachování čistoty maďarské rasy. Po domácí i zahraniční kritice se pokusil vysvětlit, že je třeba jeho slova brát v historickém a kulturním kontextu. O biologickou podstatu ras a etnik mu prý nejde.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Někdy se stane, že mluvím způsobem, který si může člověk špatně vyložit. Pozice, kterou zastávám, je kulturní, z civilizačního úhlu pohledu,“ řekl Orbán podle serveru Euractiv na společné tiskové konferenci s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem během jednodenní návštěvy sousedního Rakouska.

Očima Saši Mitrofanova: Rasově nejčistší jsou prvoci

Komentáře

Nechceme se míchat

Nehammera Orbán požádal, aby proto jeho kritizovaný projev v rumunské Transylvánii vnímal právě v kulturně-historickém kontextu. V sobotním projevu v rumunském Sedmihradsku, kde žije početná maďarská menšina, Orbán odmítl „multietnickou“ společnost.

Rakouský kancléř se zastal Maďarů. Invazi prý odsoudili jako zbytek Evropy

Evropa

„Nechceme být míšenci smíšenými s Neevropany,“ řekl. Tvrdil také, že země, kde spolu žijí evropské a mimoevropské národy, „už nejsou národy, ale konglomeráty národů“.

Vysloužil si za to kritiku. Místopředseda osvětimského výboru Christoph Heubner Orbánův projev označil za „hloupý a nebezpečný“. Přeživším holokaustu podle něj připomíná „temné časy jejich vlastního vyloučení a pronásledování“.

Hloupý a nebezpečný. Orbán sklidil kritiku za řeči o míšení maďarské rasy

Evropa

Rasismus ani antisemitismus netolerujeme

Orbán ale srovnání s předválečnou a válečnou rétorikou nacistů odmítá. Na obranu svého víkendového projevu podle agentury MTI řekl, že Maďarsko má „fantastické výsledky“ v boji proti rasismu a antisemitismu, k němuž má „nulovou toleranci“.

Šéf maďarského kabinetu zároveň zdůraznil, že nezmění svůj odmítavý postoj k migraci do Maďarska. „Nechci, aby se Maďarsko stalo cílem migrantů. Tento postoj není založen na biologii, není to pro nás otázka rasy, je to kulturní problém. Zjednodušeně řečeno chceme zachovat naši civilizaci v současné podobě,“ prohlásil Orbán.

Reklama

Výběr článků

Načítám