Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rasově nejčistší jsou prvoci

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Ve středu v Bratislavě měl tamní Slovan šanci postoupit po odvetném utkání s Ferencvárosem do dalšího předkola fotbalové Ligy mistrů. Zápas se ale Bratislavským nepovedl, prohráli 1:4. První branku dal Slovanu hráč maďarského celku Franck Boli z Pobřeží slonoviny. V tu chvíli mě napadlo: Hle, zástupce čisté maďarské rasy!

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Prosím vážené čtenářky a čtenáře, aby mě nepodezírali z toho, že jsem v těchto parných dnech dostal úžeh. Jen jsem zaznamenal projev maďarského premiéra Viktora Orbána a vlnu ohlasů, které vyvolal jak ve své zemi, tak v zahraničí.

Samozřejmě podle Orbánova myšlení nemůže být Afričan Boli zástupcem čisté maďarské rasy, protože se opravdový Maďar s Afričankou dle jeho instrukcí nikdy spustit nesmí. Na druhou stranu zahájil tento Afričan v maďarských službách důležitý nástup k vítězství maďarských barev, který navíc řídil z trenérského postu další na první pohled cizinec, ale při bližším zkoumání spojenec nad jiné potřebný – Oset Stanislav Čerčesov z Ruska.

Orbán teď sklízí bouři v demokratickém světě, a dokonce u některých vlastních stoupenců za projev, kterým se podle mnoha reagujících maximálně přiblížil hlásání nacismu. Maďarský premiér se brání, že jde o nesmysl. Když člověk neumí maďarsky, stěží může mít poučený názor, jak přesně formuloval Orbán své rasistické názory. Vyznění však nenechalo nikoho na pochybách.

Vybavil se mi dávný, pár desetiletí starý rozhovor, který jsme vedli mezi čtyřma očima s jedním maďarským vysokým státním úředníkem se zkušenostmi ze své vlasti i ze světa. Zapamatoval jsem si ho také proto, že mě požádal, v rámci procvičení své ruštiny, abych na něj mluvil tímto jazykem, načež mi bude odpovídat anglicky. Ale tento zábavný detail nebyl to nejdůležitější z naší rozmluvy.

Tento muž se přiznal, že Česku závidí vysokou úroveň značné části obyvatelstva, která je schopna pochopit, co se děje doma a ve světě (!). Ano, tehdy ještě doznívala představa o Česku jako o zemi Václava Havla. Srovnával ovšem s Maďarskem a podělil se o hrůzu z chvíle, kdy přijde politik, který dokáže zneužít pro své účely izolovanou a realitu nevnímající mentalitu velkého množství obyvatel této země.

A stalo se.

Není proto náhoda, že se do Orbána zamiloval vůdce českých prvoků Andrej Babiš. Prvoci jsou zaručeně nejčistší rasou, protože jejich ústrojí je tak primitivní, že žádnou mnohost přirozeně nepřipouští. V tomto ohledu jsou obdivuhodní a spolu vlastně tvoří jakousi Šestou internacionálu, uvnitř které si náramně rozumí, z národů ač jsou různých.

Orbána ale milovali i někteří borci z ODS. Nezapomínat!

Reklama

Výběr článků

Načítám