Hlavní obsah

Ne válce, Putin je ďábel, vykřikla dívka v Dagestánu. Musela se veřejně kát

– Moskva

V Dagestánu na ruském severním Kavkaze úřady donutily k veřejné omluvě studentku, která během školní slavnosti „posledního zvonění“ vykřikla do mikrofonu „Ne válce! Svobodu Ukrajině! Putin je ďábel!“ Spolu s dívkou se musela veřejně omluvit i její matka, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studentka tiše vysvětluje, že lituje činu, kterým chtěla „na sebe upoutat pozornost“.

V dalších videu se omlouvá matka dívky a ujišťuje, že je vlastenka a plně podporuje politiku ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho „speciální vojenskou operaci na území Ukrajiny“.

K veřejné omluvě matku a dívku podle rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda donutili místní úředníci. Oběma ženám hrozí postih v ruské obdobě správního řízení.

BBC připomněla, že krátce po ruském vpádu na Ukrajinu byly do ruských předpisů zavedena nová ustanovení o postihu za veřejnou diskreditaci ruských ozbrojených sil. Tato ustanovení trestají veřejné odsuzování války proti Ukrajině, občas ale k postihu stačí pouze výzvy k míru. Ochránci odhadují, že takto potrestány už byly více než dvě tisícovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám