Hlavní obsah

Narvané bary a diskotéky. Švédsko slaví návrat k normálnímu životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Je noc na čtvrtek a v mnoha švédských městech to vypadá, jako kdyby byl pátek či sobota. Ulice jsou plné lidí, městská hromadná doprava navzdory nočním hodinám vozí tolik cestujících, jako by byla ranní či odpolední špička. Bary, noční kluby a diskotéky jsou nacpané a před nimi dlouhé fronty, aby zájemci mohli urvat místo uvnitř. Tak to vypadalo ve Švédsku, které zrušilo většinu protikoronavirových opatření.

Foto: Profimedia.cz

Švédové oslavují zrušení protikoronavirových opatření.

Článek

„Konečně! Na tohle jsme čekali tak dlouho,“ říká 20letá Victoria Wulffová. Stojí před nočním klubem Excet v Göteborgu a nemůže se dočkat, až oslaví návrat do normálního života. Pracuje ve zdravotnictví a troufá si uvěřit, že omezení jsou nyní nadobro pryč. „Bylo to neuvěřitelně smutné, jako kdybychom promarnili dva roky života. Ale teď mám pocit, že konečně můžeme zase žít,“ říká.

Jak jsou na tom země, které s covidem přestaly bojovat

Zahraniční

„Otevřeli jsme v deset a během chvilky jsme narvaní,“ popisuje Johan Strömer, manažer nočního klubu Excet. Podobně jsou na tom další podniky, před nimiž se vinou dlouhé fronty.

Autobusové zastávky jsou plné lidí. Někteří se pokoušejí odjet do jiných částí města a sehnat místo v baru, jiní se vracejí domů zklamaní, že nesehnali místo v přeplněných podnicích.

Foto: Profimedia.cz

Noční kluby a diskotéky po celém Švédsku doslova praskaly ve švech.

„Zítra musíme do práce, tak jsme si řekli, že budeme venku jen do jedenácti, ale i tak to stálo za to,“ říká Niklas Wernich reportérovi deníku Göteborgs Posten. Přizvukuje mu jeho kamarád Ruben Ljunggren: „Tahle svoboda mi chyběla. Pokud chcete tančit, můžete tančit. Pokud chcete vstát a někoho pozdravit, můžete to udělat.“

„Nejsme zvyklí na to, aby nás vláda k něčemu nutila,“ říká Ilva ze Stockholmu a pokračuje: „Jsem spokojená s tím, jak to Švédsko zvládlo. Je to velmi náročné na psychiku, když musíte zůstat doma.“

I Švédsko ruší opatření

Zahraniční

Podobně to vidí Karoline, která sama měla covid dvakrát. „Když se podíváme nazpět, bylo úplně jedno, zda byl lockdown, nebo nebyl. Lidi onemocněli tak jako tak,“ řekla.

Od středy přestala ve Švédsku platit většina protikoronavirových opatření. V zemi skončilo používání očkovacích pasů i omezení otvírací doby barů a restaurací a počtu účastníků na hromadných akcích. Občané zemí Evropské unie ke vstupu do Švédska již nepotřebují doklad o očkování, prodělání nemoci či negativní test. Stejný krok již dříve oznámily další severské země, Dánsko a Norsko.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Dívky se radují ze zrušení protiepidemických opatření a také z toho, že byly mezi prvními a získaly místo v nočním klubu v Malmö.

Skončil také systém testování na koronavirus. Nárok na testy zdarma mají od středy jen zaměstnanci ve zdravotnictví a v domovech pro seniory a také nejzranitelnější část populace, pokud se u ní objeví příznaky nemoci covid-19. Ostatní lidé budou v případě výskytu příznaků choroby pouze vyzváni, aby zůstali doma.

Švédové si už teď mohou koupit antigenní testy v lékárnách či v supermarketech, jejich výsledky ale nejsou hlášeny úřadům. Mohou se také nechat otestovat za své peníze u soukromých poskytovatelů zdravotní péče, například pokud potřebují certifikát pro cestu do zahraničí.

Ve Švédsku, které má asi deset milionů obyvatel, přibývá denně kolem 25 tisíc nakažených. Od začátku pandemie zaznamenala tato severská země 2,35 milionu infekcí, tedy asi o milion méně než stejně lidnaté Česko, a 16 244 úmrtí. Česko eviduje 37 612 lidí, kteří zemřeli po nákaze koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám