Hlavní obsah

Náčelníci ruských a amerických ozbrojených sil si telefonovali o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov ve čtvrtek telefonicky hovořil o situaci na Ukrajině se svým americkým protějškem, šéfem sboru náčelníků štábů Markem Milleyem, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Telefonát se podle ministerstva uskutečnil z americké iniciativy a oba generálové „posoudili otázky představující vzájemný zájem, a to včetně situace na Ukrajině“, napsala agentura TASS z prohlášení ministerstva.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov

Článek

Milley a Gerasimov spolu podle dostupných informací naposledy hovořili 11. února, tedy ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, která začala před 85 dny. Ani tehdy podrobnosti rozhovoru nezveřejnili. Před tím si telefonovali 23. listopadu.

Americký ministr obrany mluvil se Šojguem. Vyzval k okamžitému příměří

Válka na Ukrajině

Agentura Interfax připomněla, že 13. května, rovněž z americké iniciativy, spolu telefonicky hovořili ministři obrany Sergej Šojgu a Lloyd Austin, a to také o situaci na Ukrajině.

Agentura připomněla slova mluvčího Pentagonu Johnyho Kirbyho z konce března, který prohlásil, že od 24. února, kdy ruská vojska vpadla na Ukrajinu, se Američané nemohou dovolat ani ruskému ministrovi, ani náčelníkovi generálního štábu.

Nebezpečné ticho. Vojenské špičky USA se snaží dovolat ruským protějškům. Nikdo to nebere

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám