Hlavní obsah

Na Ukrajině záměrně zpomalujeme, bereme ohled na civilisty, řekl po všech zvěrstvech Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Postup ruské armády na Ukrajině zpomaluje, přiznal v úterý podle agentury RIA Novosti ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Podle něj jde o záměr. Rusko prý bere ohledy na to, aby se vyhnulo civilním obětem. Těch už za sebou ruští okupanti od začátku invaze zanechali tisíce.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničené budovy v Mariupolu po ruském ostřelování

Článek

„Rusko záměrně zpomaluje tempo zvláštní operace na Ukrajině, aby umožnilo evakuaci a vyhnulo se civilním obětem,“ řekl Šojgu.

Pro odchod obyvatel z obklíčených osad jsou podle něj vyhlášeny režimy příměří a jsou vytvořeny humanitární koridory, což zpomaluje rychlost ofenzívy. „Ale to se dělá záměrně, aby se zabránilo civilním obětem,“ řekl.

BEZ KOMENTÁŘE: Při sobotním ruském útoku na školu v obci Bilohorivka zahynulo podle Ukrajiny asi šedesát lidíVideo: AP

Vyjádření o ohledu na civilisty je v rozporu se zdokumentovanými útoky Rusů. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva tento týden potvrdil, že ve válce Ruska proti Ukrajině bylo zabito přinejmenším 3930 civilistů, včetně 257 dětí, a dalších 4532 utrpělo zranění, včetně 394 dětí. Skutečný počet civilních obětí bude ale nejspíše mnohem vyšší.

Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí

Evropa

Moskva útoky na civilisty vzdor faktům popírá, v čemž pokračuje i nynější vyjádření. Ruští vojáci prý - na rozdíl od ukrajinských sil - neútočí na civilní infrastrukturu tam, kde by mohli být civilisté. Podle ministerstva ruští vojáci útočí pouze na vojenskou infrastrukturu a ukrajinské jednotky.

Palebné pozice a vojenská zařízení nepřítele jsou prý likvidovány pomocí vysoce přesných zbraní, uvedl Šojgu.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

Do konce března se ruské armádě podle slov ministra podařilo „výrazně snížit bojový potenciál Ukrajiny“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery v parku v Charkově zachytily útok na dětský zábavní parkVideo: Reuters

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že od začátku invaze ruské ozbrojené síly zničily 178 letadel, 995 dronů, 3243 tanků a obrněných vozidel, 425 zařízení raketových systémů s vícenásobným odpalováním. Ověřit tyto informace z nezávislých zdrojů není možné.

Šojgu současně oznámil, že invaze na Ukrajině bude pokračovat, „dokud nebudou zcela splněny úkoly zvláštní vojenské operace“, a to „navzdory sankcím a rozsáhlé pomoci, které se Kyjevu dostává ze Západu“.

Foto: Twitter/Минобороны России

Sergej Šojgu

Připojil také tvrzení o údajných příkořích - mučení či vraždění -, kterým prý čelí ruští váleční zajatci na Ukrajině. „Takzvané civilizované země nejenže popírají existenci neonacismu na Ukrajině, ale také přijímají s vyznamenáním zástupce nacistických jednotek zapojených do krvavých zvěrstev,“ řekl ministr.

Tvrzení o údajných „nacistech” na Ukrajině používá Moskva dlouhodobě k ospravedlnění nevyprovokované invaze do sousední země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám