Hlavní obsah

Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí

Kyjev
Aktualizováno

Doživotní trest dostal v pondělí u soudu v Kyjevě ruský voják Vadim Šišimarin za to, že 28. února zastřelil ve vesnici Čupachivka v Sumské oblasti 62letého Oleksandra Šelipova, uvedla stanice BBC. Jedenadvacetiletý voják se během procesu přiznal, že civilistu zastřelil, uvedl, že jednal na základě rozkazu a žádal manželku oběti, aby mu odpustila.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský voják dostal za zastřelení ukrajinského civilisty doživotí Video: AP

 
Článek

Šišimarin se po útoku na svou vojenskou kolonu s dalšími vojáky zmocnil civilního auta. Od své jednotky byli odděleni. Když jeli v ukradeném autě, cestou minuli Šelipova, který před svým domem telefonoval. Protože se obávali, že by na ně mohl navést palbu, zastřelili ho.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Souzený ruský seržant Vadim Šišimarin (vpravo)

Obviněný vypověděl, že dostal rozkaz muže zastřelit. Jeho advokát v pátek uvedl, že dvakrát odmítl splnit rozkaz. Pak ho splnil, ale jen jedna ze tří vypálených ran zasáhla oběť. Muž zemřel.

Řekli mi, tak jsem ho zabil, líčil vraždu civilisty u ukrajinského soudu ruský voják

Evropa

U soudu se vdova Kateryna Šelipovová obviněného zeptala, proč Rusové přišli na Ukrajinu. Ptala se, jestli je přišli chránit, jak tvrdí ruský prezident Vladimir Putin.

„Chránili jste mne snad před mým manželem, kterého jste zastřelil?” ptala se. Voják na to neměl odpověď. Požádal vdovu, aby mu odpustila. „Ale chápu, že mi nemusíte být schopna odpustit,“ dodal.

Šelipovová sdělila BBC: „Je mi to líto, ale nemohu mu odpustit takovýto zločin.“

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Odsouzený ruský seržant Vadim Šišimarin u soudu v Kyjevě

Obhájce byl vojákovi přidělen ex offo a nebyl s ním v kontaktu žádný ruský představitel.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle BBC uvedl, že Kreml „nemá informace“ o případu.

Rozsudek není pravomocný. Je možné, že se voják odvolá, protože jednal za základě rozkazu. Další vojáci, kteří v autě jeli, souzeni nebyli. Podle některých zprávy byli vyměněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám