Hlavní obsah

Moskevské metro instaluje systém rozpoznávání obličejů

Moskva

Metro v Moskvě v brzké době nainstaluje do čtvrtiny všech vagonů systém na sledování a rozpoznávání obličejů, píše BBC. Technologie již funguje na moskevských ulicích a pomáhala vedení města například kontrolovat pohyb lidí v době omezení zavedených kvůli koronaviru. Systém bude stát kolem 1,4 miliardy rublů (přibližně půl miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Stejný systém funguje v ulicích Moskvy od letošního ledna. Pořizuje několik milionů snímků lidí denně. Fotografie pak technologie třídí na principu známý–cizí. Pokud například určitá osoba vstupuje poprvé do vchodu budovy nebo obytného domu, systém ji označí jako cizí. Pokud se již v objektu vyskytovala, je pro systém známá.

K tomu, aby mohl být konkrétní člověk v obrovském objemu dat identifikován, musí mít systém k dispozici jeho vzorovou fotografii, například z pasu.

I při demonstracích 

O systému se píše už několik let. V roce 2016 deník The Guardian uvedl, že kancelář moskevského primátora jedná se společností NtechLab o používání softwaru. Systém byl také aktivní během mistrovství světa ve fotbale v roce 2018, které se konalo v jedenácti ruských městech. Moskevský starosta Sergej Sobjanin prohlásil, že se během turnaje „osvědčil“.

Kamery na rozpoznávání obličejů v Praze jsou jak Velký bratr, kritizují nápad politici

Domácí

V září 2019 oznámilo vedení Moskvy, že systém na rozpoznávání obličejů se bude využívat na všech veřejných akcích včetně protestů a shromáždění. Systém byl nasazen třeba během shromáždění na podporu politických vězňů na Sacharovově třídě loni koncem září.

Muž v karanténě přistižen s odpadky

Letos v březnu vedení města díky této technologii zjistilo, že jeden z obyvatel Moskvy narušil karanténu. Muž známý jako Arťom se vrátil do Ruska letadlem, kterým cestovala také osoba infikovaná koronavirem. V domácí izolaci měl proto strávit dva týdny a do systému byla pro potřeby kontroly tohoto nařízení vložena jeho pasová fotografie. Když pak šel Arťom v době nařízené karantény vynést odpadky, byl při návratu do vchodových dveří vyfotografován a identifikován.

Rozpoznávání obličejů je jen jeden z mnoha informačních systémů, které má vedení metropole již k dispozici a pro něž používá souhrnný název „chytré město“.

Čína byla jen začátek. Technologie rozpoznávání obličejů zažívá celosvětový rozmach

Internet a PC

Magistrát podle BBC dostává data například od mobilních operátorů, provozovatelů taxislužeb a kamer instalovaných ve vchodech obytných domů a na veřejných místech. Další data město sbírá díky tomu, že se lidé připojují k internetu přes bezplatnou wi-fi, která funguje například také v metru. Magistrát tvrdí, že s daty nakládá anonymně a používá je ke zlepšení služeb poskytovaných občanům.

Reklama

Výběr článků

Načítám