Hlavní obsah

Migranti se valí přes Polsko ilegálně do vysněného Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na německo-polských hranicích ve spolkové zemi Braniborsko stoupá počet ilegálních přechodů přes hranice. Potvrdilo to spolkové ministerstvo vnitra a přidalo nejnovější statistiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za první dva zářijové týdny bylo na hranici zadrženo 400 migrantů, což je pro srovnání stejné množství jako za celý srpen.

Dalších 125 nelegálních migrantů bylo zadrženo během minulého víkendu ve Frankfurtu nad Odrou, naproti polskému městu Słubice.

V současnosti je německé město na Odře ohniskem nelegální migrace, která vede do země přes Bělorusko a Polsko.

Polsko začíná stavět na hranici s Běloruskem plot

Evropa

Přibližně 75 procent zadržených běženců uvedlo, že předtím vstoupili do Běloruska nebo Litvy a pak do Polska, uvedla spolková německá policie. Většina uprchlíků, kteří se touto trasou dostanou do Braniborska, jsou Iráčané.

Německá policie vidí spojitost toho, co se děje na německo-polských hranicích se situací na polsko-běloruských hranicích, a už „podniká materiální a technická opatření“.

V prostorách policejní stanice ve Frankfurtu nad Odrou už byly připraveny stany a toalety pro přicházející běžence.

Polská vláda obviňuje režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z organizování migrace na vnější hranici Evropské unie.

Smrt migrantů na hranici: Nebýt pohraničníků, umře jich víc, říká polský premiér

Zahraniční

V poslední době přibývá migrantů z Iráku, Sýrie a Afghánistánu, kteří se snaží dostat z Běloruska do sousedních členských zemí Evropské unie.

Varšava viní vládu v Minsku z toho, že chce destabilizovat EU a Polsko záměrným pašováním migrantů, aby se pomstila za uvalení nejnovějších sankcí. Před několika dny si eskalace na polsko-běloruské hranici vyžádala první úmrtí mezi uprchlíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám