Hlavní obsah

Medvěděv: Rusko se studené války nebojí

– MOSKVA
Novinky, ČTK, RIA Novosti

Rusko se nebojí perspektivy studené války, ale nechce ji. Prohlásil to v úterý podle agentury ITAR-TASS ruský prezident Dmitrij Medvěděv a dodal, že v této situaci vše závisí na postoji partnerů Ruska.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

„Nebojíme se ničeho, včetně vyhlídky na novou studenou válku. Ale nechceme ji a v této situaci všechno závisí na postoji našich partnerů,“ řekl Medvěděv.

Prezidentovo vyjádření následuje jen pár hodin poté, co navzdory nesouhlasu Západu uznal nezávislost proruských gruzínských regionů Jižní Osetie a Abcházie. Uznání následuje po dvoutýdenních intenzivních bojích v Gruzii.

„Jestli na Západě chtějí uchovat dobré vztahy s Ruskem, důvodům tohoto rozhodnutí porozumí,“ dodal Medvěděv.

Pojmem studená válka se v dějinách mezinárodních vztahů tradičně označuje bipolární konflikt mezi východním blokem, vedeným Sovětským svazem, a západním blokem v čele se Spojenými státy, který probíhal v minulém století od konce druhé světové války do počátku devadesátých let. Napětí mezi oběma tábory mělo podobu soupeření v ekonomické, politické a ideologické rovině, avšak zejména kvůli obavám ze vzájemného zničení za pomoci jaderných zbraní konflikt nikdy nepřerostl do otevřeného vojenského střetu obou supervelmocí.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám