Hlavní obsah

Matovičovou koalicí zmítá spor o další plošné testování

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Igor Matovič ohlásil na předvánoční období další kolo celoplošného testování na covid-19 antigenními testy. Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka, koaliční partnerská strana, záměr okamžitě odmítla a navrhla vlastní pandemický plán Semafor zdraví.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Prvního kola plošného testování na přelomu října a listopadu se zúčastnilo 3,6 milionu lidí, další víkend přišly na druhé kolo dva miliony lidí, ale to se již nekonalo na celém území Slovenska. Certifikát s negativním výsledkem testu se tehdy stal jakousi propustkou ze zákazu vycházení, a účast tak byla téměř povinná.

Když se 21. a 22. listopadu konalo testování ve 458 městech a obcích na dobrovolné bázi, přišlo málo lidí. Matovič proto avizoval, že předvánoční testování bude opět povinné. „Pokud by to mělo být tak, že uděláme manévry za miliony eur a testovat se půjde třetina a dvě třetiny na to hodí salám-párky, tak tomu přihlížet nebudeme,“ řekl Matovič v televizi TA3.

Mrhání zdroji, namítají sulíkovci

Ministr obrany Jaroslav Naď vyčíslil dosavadní náklady na plošné odběry na 30 milionů eur (790 milionů korun). Navzdory vysokým nákladům Matovič tento přístup považuje za levnější než tvrdý lockdown a s plnou vervou připravuje další kolo. Vláda pověřila ministerstvo hospodářství vedené Sulíkem nákupem dalších 16 milionů antigenních testů.

Slovenský premiér Matovič pohrozil pádem vlády

Evropa

SaS podporuje myšlenku plošného testování jen v největších ohniscích nákazy, jako je Vranov nad Topľou v Prešovském kraji.

„Plošné testování nemá smysl. Testování na územích s nízkým výskytem covidu-19 je mrhání zdroji. Je potřebné cílené testování v ohniscích a kolem nich, tam soustředit všechny testovací a vyhledávací kapacity,“ vzkázal Sulík.

Mezi premiérem a SaS se rozhořel spor také v otázce otevření škol. Nyní se prezenčně učí jen děti na prvním stupni. Matovič je zastáncem návratu ostatních dětí až po prázdninách sedmého ledna 2021.

„Děti mohou přinést virus domů, tam se to promíchá a zdravotnictví lehne popelem,“ upozornil.

Slovenský premiér: Při protestech v Bratislavě se mohly nakazit tři tisíce lidí

Evropa

„Jsem pro návrat dětí a studentů do škol 30. listopadu. Je důležité, aby měli kontakt s učiteli a s kolektivem,“ oponuje ministr školství Branislav Gröhling (SaS).

Z chování premiéra je zřejmé, že stále nemůže Sulíkovi zapomenout, že jeho návrh komunitního testování na školách, v kostelech, restauracích, fitness centrech a v dalších provozech zamítl jedním statusem z dovolené v Dubaji.

Reklama

Výběr článků

Načítám