Hlavní obsah

Počasí v Evropě šílí: Léto ve Francii, záplavy v Německu, bouře v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelných 27 °C naměřili v pondělí meteorologové v Biarritzu, v přímořském letovisku na jihozápadě Francie. Podobně vysoké teploty, a to 26 °C, panovaly také ve městě Perpignan či Saint-Jean-de-Luz. O pár set kilometrů severněji už ale zuřila bouře Petra, kterou provázely silné lijáky a vítr, jenž dosahoval v nárazech 120 km/h, na horách dokonce 170 km/h.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na jihu Francie panují rekordní teplotyVideo: AP

 
Článek

Silné deště postihly zejména jihozápad Německa. V oblasti Černý les (Schwarzwald) ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko spadlo podle německé meteorologické služby (DWD) během 72 hodin 120 litrů srážek na metr čtvereční.

Foto: Hutzler David, ČTK

Ilustrační foto

Prudce stoupá hladina řeky Mosely. V úterý ráno se dostala na úroveň 8,40 metru a stále roste. Běžná výše hladiny řeky je kolem 3,25 metru. Mosela se rozvodňuje i kvůli vydatným srážkám v horském pásmu Vogézy ve Francii, kde řeka pramení.

Podobná situace panuje v Sársku, kde stoupá hladina řeky Sáry. Ta protéká nejen Německem, ale i Lotrinskem ve Francii. V Saarbrückenu byla kvůli stoupající hladině uzavřena část městského dálničního obchvatu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bavorsko postihly záplavyVideo: Reuters

V mnoha regionech Bavorska a Bádenska-Württemberska jsou zaplavené silnice nižších tříd, další blokují popadané stromy.

Velká voda postihla i Lucembursko. V noci na úterý tam museli hasiči několikrát vyprošťovat lidi z aut, která voda uvěznila na silnicích.

Převrácený autobus na Klatovsku, uvízlé kamiony na D8. Sníh a vítr komplikují dopravu

Domácí

Vichr v Rakousku i Švýcarsku

Bouře zasáhla i sever Rakouska. Rychlost větru tam dosahovala až 110 kilometrů v hodině. Vichr a lijáky postihly i Vídeň, kde kvůli tomu uzavřeli mimo jiné zoo a zámeckou zahradu v Schönbrunnu, zámek je ale otevřen, uvedla jeho mluvčí. Ve spolkové zemi Horní Rakousy zůstalo ráno kvůli vichru bez proudu na 11 tisíc domácností.

Problémy způsobily vichr a lijáky také ve Švýcarsku. V lyžařské oblasti Zermatt funguje kvůli počasí jen polovina vleků. Popadané stromy zapříčinily dopravní komplikace na silnicích i železnicích. V kantonech Curych a Bern kvůli vichřici utrpěli na silnicích zranění dva řidiči, kteří museli být hospitalizováni.

Na Slovensku silný vítr vyvracel stromy a převracel kamiony na silnicích. Hasiči zaznamenali téměř 200 výjezdů především v Bratislavském a Trnavském kraji. Kvůli silným nárazům větru vydali meteorologové výstrahu třetího stupně pro západní Slovensko a Vysoké Tatry.

Foto: Policie SR

Silný vítr převrátil kamion na bratislavském Přístavním mostě.

Reklama

Výběr článků

Načítám